Omikron: eerst waren jongeren aan de beurt, nu steeds meer ouderen

Afbeelding: Robin Utrecht

De omikronvariant van het coronavirus ging tot nu toe vooral rond onder jongeren en jonge volwassenen, maar het aantal besmettingen onder ouderen begint nu ook toe te nemen.

Daardoor kunnen de komende tijd meer mensen ernstige klachten oplopen. Ook het aantal sterfgevallen, dat de laatste tijd relatief laag blijft, zou daardoor kunnen stijgen.

Daarvoor waarschuwt de Europese gezondheidsdienst ECDC. Volgens de organisatie verloopt de omikrongolf tot nu toe relatief mild. Het aantal positieve tests ligt weliswaar vier keer zo hoog als bij de hoogste pieken eerder, maar het aantal ziekenhuisopnames en sterfgevallen ligt juist lager. Dat heeft deels te maken met de variant zelf en deels met vaccinatie.

Boosterprikken

Toch is het aantal boosterprikken „minder dan optimaal”, aldus de dienst. In de meeste landen, waaronder Nederland, heeft minder dan 60 procent van de volwassenen een oppepprik ontvangen. Hoe lager de opkomst, hoe groter de ‘ziektelast’, aldus het ECDC. Ook landen waar veel mensen geboosterd zijn, kunnen flinke last hebben van omicron, doordat mensen niet naar hun werk kunnen komen en niet naar school kunnen gaan.

De Europese gezondheidsdienst verwacht dat het coronavirus over een tijdje „op een beheersbaar niveau” rond zal blijven gaan, maar voorlopig is er nog steeds sprake van een pandemie.

Door Redactie

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & Nieuwsapp. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word abonnee