BBC: twijfel over moment van positieve coronatest Novak Djokovic

 

 © EPA

RedactieBron: ANP

De BBC heeft twijfels over het herstelbewijs dat Novak Djokovic gebruikte om Australië binnen te komen. De beste tennisser van de wereld werd het land uitgezet en mocht niet op de Australian Open spelen omdat hij niet gevaccineerd is. De Britse omroep twijfelt over het moment waarop Djokovic volgens zijn verklaring positief testte op het coronavirus.

De 34-jarige Serviër overhandigde bij aankomst in Melbourne een positieve coronatest die op 16 december in Servië zou zijn afgenomen. Zes dagen later, op 22 december 2021, testte hij negatief op het coronavirus. Duitse onderzoekers ontdekten dat de bevestigingscode op de brief van de eerste test lager is dan de code op de brief van de tweede test en spraken van „de tijdreis van Djokovics coronatests”.

Lees ook: Game, set and match: Novak Djokovic kan definitief streep zetten door deelname aan Australian Open

De BBC vroeg de gegevens van enkele tientallen Serviërs op die in de afgelopen maanden een coronatest deden. Daaruit blijkt dat de Servische testbewijzen inderdaad een code bevatten die gedurende de tijd oploopt. De positieve coronatest van Djokovic komt niet overeen met de getallen van andere coronatesten op een tijdslijn, stelt de BBC. De positieve test zou ergens tussen 25 en 28 december zijn afgenomen, als de code klopt.

De Britse omroep heeft de resultaten voorgelegd aan de Servische gezondheidsautoriteiten en het management van Djokovic, maar geen van hen heeft uitleg gegeven over de discrepantie.

Data-expert Djordje Krivokapic vertelt aan de BBC dat het mogelijk is dat er een storing heeft plaatsgevonden, wat het opvallende nummer op het testbewijs van Djokovic zou kunnen verklaren. „Maar als dat het geval is, zou er een eenvoudige verklaring zijn. Ik zie niet in waarom de autoriteiten dat dan niet gewoon zouden zeggen”, aldus Krivokapic.

Lees ook: Als de topsport zich verheven voelt boven de rest van de maatschappij: te vaak ontbreekt het aan een sociale antenne

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & Nieuwsapp. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word abonnee

Gerelateerde berichten

Ander Nieuws