Paul Linssen alias Clowntje Polka uitgeroepen tot eerste Groët Venloosche Kloon

Paul Linssen zet Venlo als Groët Venloosche Kloon een rode clownsneus op.  Afbeelding: Peter de Ronde

Bij ontstentenis van carnavalsprinsen en andere hoogheden mag Paul Linssen uit Blerick zich alleenheerser van Venlo noemen tijdens vastelaovend 2022. De 3-kes heeft hem uitgeroepen tot Groët Venloosche Kloon.

Rob Jacobs, voorzitter van het carnavalsgezelschap, heeft dat zojuist bekendgemaakt in een speciale online persconferentie. Linssen, beter bekend als Clowntje Polka, is de enige hoogheid in de gemeente Venlo. Alle overige carnavalsverenigingen namen eerder al het besluit om geen prins of andere nieuwe machtshebber(s) te proclameren. De 3-kes heeft normaal een nar als voorganger, maar koos ditmaal voor een clown omdat carnaval nu meer dan ooit een feest is met een lach en een traan. Paul Linssen kan deze symboliek volgens Jacobs als geen ander uitdragen. „Clownerie is zijn leven.”

Linssen (64) is gepensioneerd verpleegkundige en was tot voor kort werkzaam in de kinderpsychiatrie. Als Clowntje Polka is hij in heel Venlo al bijna vijftig jaar bekend bij groot en klein. Op de vraag waarom De 3-kes er als enige carnavalsgezelschap voor heeft gekozen om wel een hoogheid uit te roepen, antwoordde Jacobs kort en bondig: ‘Umdet ut vastelaovend is!’.

Linke Mik

Zo luidt tevens de titel van een nummer dat speciaal voor deze gelegenheid is uitgebracht door de Venlose dialectband Linke Mik. De tekst is geschreven door Sander Mattheijssen, oprichter en oud-voorzitter van De 3-kes, en de muziek komt van zanger Marinho Peters. Het liedje, met bijbehorende videoclip, staat online en is tevens te beluisteren via Spotify.

Groët Venloosche Kloon Paul I gaat de komende tijd op huisbezoek bij 33 Venlonaren om hen te decoreren met zijn huisorde. Het gaat volgens De 3-kes om kleinschalige activiteiten met inachtneming van de geldende coronaregels. Hij roept carnavalsvierders op om vastelaovend vooral veilig te vieren, thuis of in de stamkroeg. „Laat waar mogelijk het mondkapje plaats maken voor een rode clownsneus, al dan niet geschminkt, en geeft zo de lach weer ruimte om gezien te worden.”

Wie een fervente carnavalist wil voordragen voor één van de 33 3-Ke medailles van Paul I, kan hem of haar nomineren via social media #umdetutvastelaovendis.

Door Marcel van Lier