Meer Bomen Nu plant bomen in gemeenten Bergen, Leudal, Echt-Susteren en Vaals

 © ING Image

Vaals -

De zogeheten Limburgse Bomen Boost vind plaats In het weekend van vrijdag 4 tot en met zondag 6 februari. Er worden dan in één weekend zo veel mogelijk bomen verplant van kansarme naar kansrijke plekken.

Het evenement wordt georganiseerd door Meer Bomen Nu. Limburgse boeren en burgers hebben samen plek voor zeventigduizend bomen en struiken. Vijftig verschillende boeren en burgers hebben deze bomen besteld en willen ze planten voor een beter klimaat en een grotere biodiversiteit.

Vele handen maken licht werk

Om deze bomen daadwerkelijk te leveren, zijn vele handen nodig. Daarom wordt er komend weekend op zes plekken geplant. Alle Limburgers zijn welkom om een dagje te helpen. Oogstdagen zijn actieve buitendagen, en iedereen mag zelf een boompje mee naar huis.

Hieronder een overzicht van de locaties:

  • Vrijdag 4 februari:Leudal: Oogst op de grafheuvels achter de Busjop.
  • Zaterdag 5 februari:Landal Hoog Vaals: Samenwerking met Landal Greenparks. Tussen de vakantiewoningen staan ontzettend veel zaailingen die een nieuwe kans krijgen.Boschhuizen: In het natuurgebied de Maasduinen wordt een stuifzand relic instant gehouden waardoor er veel grove dennen en eiken moeten wijken. Dankzij vrijwilligers kunnen deze bomen gered worden.Echt-Susteren: Het landje rondom het huis van Suzanne is al twee jaar lekker zijn eigen gangetje aan het gaan. Daarom is er van alles te oogsten, zoals vlierstruiken, wilgen, kastanje en hazelnoot. Iemand die handig is met de gloednieuwe bosmaaier van Suzanne is erg welkom. Voor de harde werkers maakt Suzanne op het einde van de dag soep.
  • Zondag 6 februari:Baexem: Tijdens het Limburgse Bomen Boost weekend gaan we aan de slag in het mooie Exatenbos. Zaailingen in het Exatenbos zijn de eik, de kastanje, de els, de beuk, de lijsterbes, de vogelkers en de grove den.Leudal: in de plantenhub ‘Achter het bakhuis’ kunnen zaailingen worden afgehaald die op vrijdag 4 februari zijn geoogst. Dit is gelegen aan de Elisabethdreef in Haelen. Mensen die ergens anders zaailingen hebben geoogst kunnen deze ook naar deze locatie brengen.

Meer Bomen Nu

Meer Bomen Nu is de landelijke campagne van Stichting Urgenda, bedacht door stichting MEERGroen en opgeschaald dankzij de Caring Farmers. Meer Bomen Nu verplant jonge bomen en struiken van kansarme plekken naar kansrijke plekken. Bijvoorbeeld een berk die ongewenst is op de hei, is langs een boerenakker wel heel wenselijk. In 2021 werden er 250.000 zaailingen verplaatst met een slagingspercentage van tachtig procent. Het streven ligt in 2022 landelijk gezien op de miljoen.

Terreinbeheerders, boswachters, landgoedeigenaren of gemeentegroenbeheerders die een oogstlocatie weten kunnen zich melden meld via de website van Meer Bomen Nu. Geïnteresseerden die een dagje de handen uit hun mouwen willen steken kunnen een vrijwilligersprofiel aanmaken. Dit kan eveneens als mensen een aanhangwagen hebben en willen fungeren als chauffeur. Gemeenten die een bomen-uitdeelactie willen uitvoeren of een ander goed idee hebben kunnen e-mail sturen naar info@meerbomen.nu.

Meest gelezen

Bergen

Gemeenteberichten