Nieuwe reisregels: zonder booster quarantaineplicht na terugkeer uit deze landen

 © Robin Utrecht

Opnieuw krijgen reislustige Nederlanders te maken met quarantaineregels. Voor een reeks landen geldt vanaf dinsdag dat mensen die niet zijn geboosterd, bij terugkeer in quarantaine moeten.

Koen Nederhof

Onder meer Turkije, Suriname en Costa Rica staan op de lijst die door het ministerie van Buitenlandse Zaken is vrijgegeven. Deze landen veranderen naar ‘zeerhoogrisicogebieden’, al blijft het reisadvies wel gewoon oranje. Deze landen zijn populair bij Nederlandse vakantiegangers; veel landgenoten gingen bijvoorbeeld juist in Costa Rica op zoek naar wat zon tijdens de Nederlandse winter.

Sinds 2 februari geldt dat mensen die zijn geboosterd, zijn uitgezonderd van de quarantaineplicht voor mensen uit zeerhoogrisicogebieden. Dit geldt voor bijna 60 procent van de Nederlandse volwassenen.

Voor tieners is de regel extra tergend, omdat zij niet geboosterd kunnen worden in Nederland, maar niet onder de uitzonderingen voor de quarantaine bij terugkeer vallen.

Lees ook: Besmetting in huis: wie moet in isolatie en wie in quarantaine? En wat is het verschil?

’Quarantainelanden’

In totaal worden twaalf landen aan de lijst met ‘quarantainelanden’ toegevoegd. Het gaat om Suriname, Servië, Panama, Guyana, Libanon, Bolivia, Turkije, Costa Rica, Noord-Macedonië, Albanië, Bosnië en Herzegovina en Tunesië. Voor onder meer niet-geboosterde reizigers die terugkeren uit de Verenigde Staten geldt zo’n quarantaineplicht al.

Een speciaal belteam controleert steekproefsgewijs of mensen zich wel aan de plicht houden. Als de indruk bestaat dat dat niet zo is, kunnen gemeenteambtenaren worden ingeschakeld die op controle komen en waar nodig een boete uitschrijven.

Gerelateerde berichten

Ander Nieuws