Hof vraagt media om moordverdachten Giërmo B. en Moreno B. onherkenbaar af te beelden

Beveiliging bij de gerechtsbunker in Amsterdam-Osdorp, voorafgaand aan het vonnis van de strafzaak tegen Moreno B. en Giermo B. in oktober vorig jaar. © ANP / ANP 

De verdachten van de moord op de Amsterdamse advocaat Derk Wiersum hebben woensdagochtend in hoger beroep hun eerste zitting in de extra beveiligde rechtszaal op Schiphol.

Redactie

Ze werden eerder veroordeeld tot 30 jaar cel wegens de schokkende liquidatie. Aan het begin van de regiezitting klonk een opmerkelijke mededeling voor de media: het hof vraagt rechtbanktekenaars verdachten niet herkenbaar af te beelden.

Wiersum (44) werd op 18 september 2019 bij zijn huis in Amsterdam-Buitenveldert doodgeschoten. Hij was een van de advocaten van Nabil B., de kroongetuige in het geruchtmakende liquidatieproces Marengo, waarin Ridouan Taghi de hoofdverdachte is. De moord bracht een schokgolf teweeg; de beveiliging van advocaten werd opgevoerd.

Rechtbankverslaggever Saskia Belleman meldt dat het hof woensdag een ongebruikelijk verzoek deed aan het begin van de zitting. Rechtbanktekenaar Petra Urban werd gevraagd niet alleen de advocaten-generaal en rechters onherkenbaar af te beelden, maar ook de verdachten door alleen hun achterkant in beeld te brengen. Dat laatste is in strijd met de persrichtlijn van de rechtspraak. Op het verzoek volgde geen verdere toelichting. „Voor nu hebben we dat zo besloten”, klonk het.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

In hoger beroep

De verdachten Giërmo B. en Moreno B. zijn door de rechtbank in oktober als uitvoerders van de moord veroordeeld tot dertig jaar cel, na een eis tot levenslang. Zij hebben ontkend en hebben hoger beroep aangetekend. Ook het Openbaar Ministerie ging in beroep.

De advocaten van de beide verdachten wilden destijds ook een andere rechtbank dan die in Amsterdam, omdat zij vreesden dat die rechtbank de zaak niet objectief zou kunnen behandelen. Derk Wiersum was een Amsterdamse advocaat, zijn gewelddadige dood raakte de rechtbank in de hoofdstad in het hart. De rechtbank zelf achtte zich niettemin prima in staat de zaak op een onafhankelijke en onpartijdige manier te behandelen en wees het verzoek af.

Aan het verzoek om een ander gerechtshof ligt een gelijkluidende redenering ten grondslag als destijds bij de rechtbank, zegt Jacques Taekema, raadsman van Giërmo B. „We hebben de rechtbank gadegeslagen en gezien hoe die met de zaak is omgegaan”, aldus Taekema. „Dat heeft bij mijn cliënt het beeld versterkt.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Gerelateerde berichten

Ander Nieuws