Burgertop over Europa in MECC Maastricht

EU-burgers praten komend weekend in Maastricht over migratie.  © Hollandse Hoogte / ANP

Maastricht -

Komende weekend wordt in het MECC in Maastricht de Conferentie over de Toekomst van Europa gehouden.

Monique Evers

Tijdens deze Europese top praten 200 burgers uit de 27 Europese Unie-landen over migratie en de plaats van de EU in de wereld.

Het is de derde keer dat deze groep burgerselkaar spreekt. Eerder zagen ze elkaar in Straatsburg en online. Aanstaande vrijdag en zaterdag in Maastricht buigen ze zich samen en in kleine groepjes over de migratieproblemen en de EU in de wereld. Op zondag komen ze met aanbevelingen voor de Europese Unie.

De burgertop is een initiatief van het Europees Parlement, de Europese Raad en de Europese Commissie. Bij de samenstelling van het burgerpanel is gekeken naar de afspiegeling van de Europese bevolking. Zo is gelet op de nationaliteit, de verhouding stad en platteland, leeftijd, sociaaleconomische achtergrond, man/vrouw en opleidingsniveau.

Dit panel in Maastricht is één van de vier Europese burgerpanels. De drie andere panels denken mee over een sterkere economie en sociale rechtvaardigheid, Europese democratie en de rechtstaat en klimaatverandering en milieu. Tot nog toe hebben meer dan 365.000 mensen deelgenomen aan bijna vijfduizend evenementen verspreid over de EU, ruim 42.000 mensen hebben online hun ideeën ingeleverd.

De top wordt georganiseerd door het European Institute of Public Administration (EIPA), Studio Europa Maastricht en verschillende Europese instellingen.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & Nieuwsapp. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word abonnee

Gerelateerde berichten

Ander Nieuws