Hoge Raad: aanbieder woekerpolis moest waarschuwen voor risico’s

Aanbieders van woekerpolissen hadden een plicht om te waarschuwen voor de risico’s van hun producten. Dat concludeert de Hoge Raad na vragen van het gerechtshof in Den Haag.

De uitspraak is een overwinning voor claimclubs van houders van de woekerpolissen, die compensatie willen voor geleden schade.

Miljarden

De woekerpolisaffaire houdt de gemoederen in de financiële wereld al jaren bezig. In 2006 kwam aan het licht dat bij veel beleggingsverzekeringen veel te hoge kosten in rekening zijn gebracht vanaf de jaren negentig. Claimorganisaties proberen gedupeerden sindsdien te mobiliseren om schadevergoedingen los te krijgen bij de verzekeraars. Er lopen verschillende zaken tegen verzekeraars als Nationale Nederlanden en ASR, die zijn aangespannen door belangenorganisaties Woekerpolis.nl en Wakkerpolis. Er worden miljarden euro’s aan compensatie geclaimd.

Informatie

Een van de vragen die in deze procedures centraal staan, is of levensverzekeraars bij het afsluiten van de beleggingsverzekeringen voldoende informatie aan de verzekeringnemers hebben verstrekt. Dan gaat het onder meer over de kosten en risico’s van de producten. Gedupeerden vinden dat dit niet het geval is, maar de verzekeraars vinden dat ze zich aan de regels hebben gehouden.

Woekerpolis.nl is een van de claimclubs die een compensatieregeling probeert overeen te komen. De organisatie legde in 2013 een claim neer bij Nationale Nederlanden. Ook in die procedure staat de vraag centraal of de verzekeraar klanten voldoende heeft ingelicht. De rechtbank in Rotterdam wees in 2017 de vorderingen van Woekerpolis.nl af. Daarop is hoger beroep ingesteld bij het hof in Den Haag, dat vragen had gesteld aan de Hoge Raad. Dat is de hoogste rechter in Nederland.

Door ANP

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & Nieuwsapp. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word abonnee