Bulgaarse EU-parlementariër: bracht niet Hitlergroet, maar wuifde
Opschudding over ‘fascistengroet’ in Europees Parlement . — © Europese Commissie
De Bulgaarse Europarlementariër die woensdag de Hitlergroet leek te brengen in het Europees Parlement is zich van geen kwaad bewust. Hij wuifde slechts ter verontschuldiging naar de voorzitter van dienst, beweert hij.
De voorzitter van het parlement is ondanks de uitleg een onderzoek gestart naar het voorval. Dat kan de ultranationalistische Angel Dzhambazki een deel van zijn vergoeding of toegang tot de vergaderingen kosten.
Dzhambazki stak woensdagavond de gestrekte rechterarm omhoog bij het verlaten van de plenaire vergaderzaal in Straatsburg. Hij had er een verhit debat gevoerd over sancties tegen Polen en Hongarije om het uithollen van de rechtsstaat en botste met collega’s en de waarnemend voorzitter.
Lees ook: ‘Europa een superstaat? Nee, het is een afspraak tussen democratische landen’
Het parlement bekijkt nu de beelden van het incident. ,,Ik zal Dzhambazki om tekst en uitleg vragen en komt mogelijk begin maart met strafmaatregelen’’, zegt een woordvoerder. „Een fascistische groet in het Europees Parlement is onacceptabel voor mij, altijd en overal”, reageerde voorzitter Roberta Metsola.
Het gebaar van de Bulgaar kwam hem op felle kritiek te staan van andere Europarlementariërs. Zijn Nederlandse fractiegenoten van JA21 en SGP hebben hun conservatieve ECR-fractie om opheldering gevraagd, laten ze weten. Ze nemen in de scherpst mogelijke bewoordingen afstand van de uiting, die lijkt te verwijzen naar de donkerste tijden die Europa heeft gekend. De ECR neemt de aantijgingen erg serieus en stelt een intern onderzoek in.
Tegenaanval
Dzhambazki kiest de tegenaanval. Hij beticht critici ervan altijd maar weer met de Tweede Wereldoorlog te schermen en de zaak in het absurde te trekken. „Het spijt me als mijn onschuldige zwaai - die eigenlijk bedoeld was als excuus - iemand heeft beledigd”, schrijft hij aan zijn collega’s, maar de felle kritiek slaat volgens de Europarlementariër nergens op. „Dat iemand het met je oneens is betekent niet dat hij een nazi is.”
„Een simpele zwaai, dat was alles”, aldus Dzhambazki. „Ik ben eerlijk gezegd erg verbaasd dat ik dit moet uitleggen.”