Consumentenbond hekelt ‘vage’ informatie over herkomst voedsel

Afbeelding: ANP

Wie in de supermarkt voedsel koopt, blijft te vaak in het ongewisse over het land waar de producten vandaan komen, vindt de Consumentenbond.

De belangenclub inventariseerde de informatie die supers geven over het herkomstland van voedingsmiddelen en zegt veel onduidelijkheden te hebben gevonden.

Het is verplicht om bij bijvoorbeeld onbewerkt vlees, vis, groente of fruit aan te geven waar dit voedsel vandaan komt. Maar Albert Heijn noemt in zijn onlinesupermarkt tal van landen waar runderen voor de aangeboden biefstukjes vandaan komen, variërend van Nederland tot Ierland, Polen tot Australië. Volgens Consumentenbond-directeur Sandra Molenaar hebben consumenten die hun vlees het liefst van nabij halen niets aan die informatie.

Lees ook: Limburgse vlaai als Europees streekproduct moet ‘misbaksels’ een halt toeroepen: ‘Hét uithangbord bij uitstek van onze provincie’

Op verpakkingen van olijfolie en honing staat volgens de belangenvereniging soms vage informatie over de plek waar deze vandaan komen. Zo valt weleens te lezen dat olijfolie is gemaakt van olijven afkomstig uit de Europese Unie. Ook hekelt de Consumentenbond dat de herkomst van losse groente en fruit niet altijd duidelijk is bij de schappen van de supermarkt.

In Europees verband pleit de Consumentenbond voor strengere regels. Zo is het nog niet verplicht om de herkomst van bijvoorbeeld bewerkt vlees te vermelden, zoals bij gemarineerd vlees.

Supermarkten

Volgens de koepelorganisatie voor supermarkten, het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), houdt de branche zich aan de wet- en regelgeving voor informatie op het etiket over de herkomst van producten. Maar die regels zijn volgens de branche „zeer complex” voor verschillende soorten levensmiddelen.

‘Als complexe en zeer gedetailleerde wetgeving tot informatie op het etiket leidt waar een consument niets mee kan, moeten we ons afvragen of dit niet anders kan’, schrijft de organisatie in een reactie. ‘Daarover willen we graag in gesprek met de Consumentenbond en de wetgever in Brussel en Den Haag.’

Door ANP

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & Nieuwsapp. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word abonnee