Europese voetbalbond UEFA vrijdag bijeen over situatie Oekraïne

Aleksander Ceferin. 

Nyon -

Het bestuur van de Europese voetbalbond UEFA komt vrijdagochtend voor een spoedzitting bijeen om te praten over de ontstane situatie in Oekraïne. Het Oost-Europese land is aangevallen door Russische militairen en verkeert in staat van beleg. UEFA-voorzitter Aleksander Ceferin wil vrijdag met zijn bestuursleden, onder wie de Nederlandse voetbalvoorzitter Just Spee, overleggen over de situatie.

redactie

Leden van het Europees Parlement hebben de UEFA opgeroepen om de finale van de Champions League weg te halen uit Rusland. De finale staat voor zaterdag 28 mei in Sint-Petersburg op het programma. Ze roepen de UEFA ook op om de banden met Gazprom te verbreken. Het Russische aardgasbedrijf is een van de belangrijkste sponsoren van de UEFA. Gazprom sponsort onder meer de Champions League en het EK van 2024 in Duitsland.

„We roepen de UEFA op om te stoppen om Sint-Petersburg en andere Russische steden te zien als locatie van internationale voetbalwedstrijden”, aldus de Europarlementariërs. „De eerste en voor nu belangrijkste stap is het kiezen van een alternatieve locatie voor de finale van de Champions League op 28 mei. We roepen daarnaast op om het contract met Gazprom als UEFA-sponsor te ontbinden en sancties te overwegen tegen Russische officials die medeplichtig zijn aan schending van het internationaal recht.”

De Nederlandse voetbalbond KNVB, waarvan Spee de voorzitter is, wil vooralsnog niets zeggen over de situatie met Oekraïne en Rusland. Spee verwijst via een woordvoerder door naar de UEFA.

Vitesse, dat in oligarch Valeriy Oyf een Russische grootaandeelhouder heeft, heeft zich ook nog niet uitgelaten over de situatie. De Arnhemse voetbalclub is al jaren in Russische handen.

Rusland organiseert tussen 26 augustus en 11 september het WK volleybal. De Nederlandse mannen hebben zich daarvoor geplaatst. Volleybalbond Nevobo onthoudt zich voorlopig van commentaar. „We wachten af hoe het verder gaat”, zegt een woordvoerder van de Nederlandse bond. Over een mogelijke boycot van het WK is nog niet gesproken. „Dat is nu te vroeg om te bepalen.”

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & Nieuwsapp. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word abonnee

Gerelateerde berichten

Ander Nieuws