Na actiedag Giro555 voor Oekraïne 106 miljoen euro opgehaald

 © ANP

De landelijke actiedag van Giro555 voor slachtoffers van de oorlog in Oekraïne is afgesloten met een eindstand van ruim 106 miljoen euro. Dat is bekendgemaakt in het tv-programma Samen in actie voor Oekraïne.

RedactieBron: ANP

De teller van Giro555 stond rond 06.00 uur nog op 21,4 miljoen euro. Radio555 was een samenwerking tussen NPO Radio 2, NPO 3FM, NPO Radio 5, Qmusic, 100%NL, Radio 538, Radio10, Radio Veronica, SLAM! en Sublime. Radio-dj’s Sander Lantinga en Gerard Ekdom hadden ’s ochtends het startsein gegeven voor de actie.

De radio-uitzending werd gevolgd door het tv-programma Samen in actie voor Oekraïne. Die is om 20.30 uur van start gegaan en duurt tot 23.00 uur. De uitzending is te zien op de zenders NPO 1, RTL 4 en SBS6. Tijdens de tv-actie kunnen mensen bellen om geld te doneren. De uitzending wordt gepresenteerd door Chantal Janzen en Rob Kemps. Ook Jeroen Pauw en Eva Jinek doen mee, zij ontvangen in de studio gasten aan tafel en schakelen met correspondenten in de regio.

Kabinet: 15 miljoen euro

Het kabinet trekt nog eens 15 miljoen euro uit voor noodhulp voor de slachtoffers van de oorlog in Oekraïne. Dat heeft minister Liesje Schreinemacher (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) maandag bekendgemaakt in de televisie-uitzending van Giro 555.

Lees ook: Rode Kruis: doneren aan Giro555 is effectiever dan spontaan transporten sturen

Het geld gaat naar internationale hulporganisaties om zowel mensen binnen Oekraïne, als vluchtelingen in de buurlanden te helpen met onder meer voedsel, water en medische zorg. Tot dusver trok Nederland al 24,5 miljoen euro uit voor noodhulp, sinds de oorlog anderhalve week geleden uitbrak.

Met de extra noodhulp komt het totaal nu dus uit op zo’n 40 miljoen euro.

Lees ook: Meest gestelde vraag in Nederland: hoe kan ik een bedrag doneren voor Giro555-actie Oekraïne? Dit is het antwoord

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & Nieuwsapp. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word abonnee

Gerelateerde berichten

Ander Nieuws