Dit artikel is exclusief voor abonnees van De Limburger
Dit Plus-artikel lezen? Bekijk onze digitale abonnementen

Meest gestelde vraag in Nederland: hoe kan ik een bedrag doneren voor Giro555-actie Oekraïne? Dit is het antwoord

Het belpanel in actie voor Giro555. © ANP

Hoe doneer ik een bedrag voor de Giro555-actie voor Oekraïne? Het is momenteel de meest gestelde zoekvraag op Google in Nederland. Dit is een kleine handleiding.

Roel Wiche

Op welke wijze kan ik geld voor Oekraïne doneren?

Dat kan op meerdere manieren. 1. Je gaat naar de website giro555.nl waar je met enkele muisklikken bij een pagina komt waar je kunt kiezen tussen Ideal, creditcard of Paypal. 2. Je scant met de mobiele telefoon de QR-code die in een aantal kranten is afgedrukt, waarna je via Ideal kunt betalen. 3. Je doneert via internetbankieren een bedrag. 4. Je kunt bellen naar 0800-1112, waar je verder wordt geholpen.

Als ik geld via internetbankieren doneer moet ik dan 555 als rekeningnummer invullen?

Nee. Dat rekeningnummer werd vroeger gebruikt, maar dat is niet meer het geval. Het getal 555 is nu louter de paraplu voor de samenwerkende hulporganisaties. Mensen die via internetbankieren geld voor Oekraïne willen storten, moeten nu een veel langer nummer invullen: NL08 INGB 0000 0005 55.

Ben ik vrij om elk mogelijk bedrag in te vullen?

Uiteraard. Maar als je via website of scan wil doneren, moet je wel zorgvuldig kijken. Er staat namelijk standaard een vast bedrag. Op de website is dat 35, 70 of 115 euro. Als je een ander bedrag wil doneren, moet je dat aanpassen. Hetzelfde geldt voor doneren via de scan. Het vaste bedrag is daar 30 euro, dat kun je eveneens veranderen. Een standaardbedrag is overigens niet ongebruikelijk. Veel hulporganisaties werken daarmee, maar vaak is het bedrag lager, bijvoorbeeld 5 of 10 euro.

Kun je vrienden, familie of collega’s ook helpen te doneren?

Ja. Dit kan makkelijk via een Tikkie dat je bijvoorbeeld kunt delen via WhatsApp. De link naar dat Tikkie staat op website giro555.nl. Ook kun je via een eigen digitale collectebus geld inzamelen. Deze kun je snel en eenvoudig aanmaken op giro555.digicollect.nl en delen via bijvoorbeeld WhatsApp of e-mail.

Waar gaat het geld heen en hoe wordt het besteed?

Onder de vlag van Giro555 werken elf hulporganisaties, waaronder Unicef, Rode Kruis, Stichting Vluchteling en Oxfam Novib. Alleen de hulporganisaties die echt iets kunnen betekenen voor Oekraïne krijgen een deel van het opgehaalde bedrag. Zij werken vaak samen met lokale organisaties in Oekraïne en buurlanden. Hulpgoederen worden zoveel mogelijk lokaal ingekocht. Onder meer matrassen, dekens, medicijnen, voedselpakketten en babyspullen zijn nu hard nodig.

Lees ook