De rijke geschiedenis van Maria-Gewanden: levendige Mariaverering in ‘jonge’ Hoensbroekse wijk

Poolse meisjes tijdens de inzegening van het schilderij van de Zwarte Madonna.  Afbeelding: archief Martin van der Weerden

In de rubriek Van Nul tot Nu gaat Martin van der Weerden in op de veelzijdige historie van deze regio. Ditmaal over de Hoensbroekse wijk Maria-Gewanden.

Deze wijk in Hoensbroek is pas 100 jaar oud. Ondertussen is een deel van wat in snel tempo ontstond alweer geschiedenis. In 1870 stuitte een boer, die een stuk land pachtte van de kasteelheren van Hoensbroek, bovenaan de Schuureikenweg op de restanten van een grote Romeinse boerderij. Inmiddels liggen de resten van de eerste Romeinse villa die ooit in Nederland werd blootgelegd weer onder een dikke zandlaag verborgen. Maar het overgrote deel van dit gebied bleef tot begin van de 20ste eeuw onbewoond. Direct na de Eerste Wereldoorlog begon hier een forse woningbouw ten behoeve van de snel groeiende uit vele landen afkomstige mijnwerkersbevolking.

Don Camillo

De naam voor de wijk werd bedacht door de energieke pastoor Otten, die gekscherend vaak vergeleken werd met de doordravende Don Camillo. Vanwege de levendige Mariaverering wilde hij per se de naam Maria in de parochienaam. Eerst werd Mariaberg overwogen, maar het werd Maria-Gewanden. Gewanden is een oude benaming om velden en akkers aan te duiden.

Zwarte Madonna

De rijke geschiedenis van Maria-Gewanden: levendige Mariaverering in ‘jonge’ Hoensbroekse wijk
Pools meisje in traditionele klederdracht.  Foto: archief Martin van der Weerden

Met waardevolle ondersteuning van de Staatsmijnen werd het witte kerkje langs de Zandbergsweg gebouwd. Op pontificale wijze werd hier in 1949 het Mariabeeld van Banneux binnen gehaald. Ook toen drie jaar later de grote Poolse gemeenschap in de Oostelijke Mijnstreek een plek zocht voor hun Zwarte Madonna van Czestochowa was pastoor Otten ruimhartig. Voor dit schilderij had hij nog wel een nis vrij in zijn kerk. Met veel vlagvertoon en ondersteund door de harmonie werd het schilderij van de Zwarte Madonna afgehaald. De Polen hadden nu hun eigen bedevaartplek en trokken er vaak in kleurrijke klederdracht gehuld naar toe.

Hein Giesen heeft in samenwerking met de Heemkundevereniging Hoensbroek een schat aan informatie en vele foto’s gebundeld in het boek De wijk Maria-Gewanden, verkrijgbaar bij de lokale boekhandel en via heingiesen@home.nl.
Door Martin van der Weerden

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & Nieuwsapp. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word abonnee
Heerlen
  1. De artikels worden geladen...

Gemeenteberichten