Namen in moorddossier Peter R. de Vries mogen onzichtbaar blijven

Peter R. de Vries © ANP.

De verklaringen van 88 ooggetuigen, politiemensen en deskundigen in het strafdossier over de moord op Peter R. de Vries mogen anoniem blijven. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam vrijdag bepaald.

Redactie

De advocaten van een van de twee verdachten in de zaak vonden dat zij door de anonimisering de rechtmatigheid en de betrouwbaarheid van de onderzoeksresultaten niet konden beoordelen. Zij wilden de 88 personen daarom ook nog als getuige horen. Ook dat verzoek heeft de rechtbank afgewezen.

Peter R. de Vries werd op 6 juli vorig jaar neergeschoten in de Lange Leidsedwarsstraat in het centrum van Amsterdam. Hij had net een uitzending van RTL Boulevard achter de rug. De Vries wandelde van de studio naar de parkeergarage in de Lange Leidsedwarsstraat. De Vries bezweek negen dagen later aan zijn verwondingen.

Lees ook: OM: Peter R. de Vries al voor moord gevolgd in centrum Amsterdam

Kort na de schokkende schietpartij arresteerde de politie de beide verdachten, Delano G. (22) en Kamil E. (35). De advocaten van G. hebben de verzoeken op 3 maart gedaan tijdens een tussentijdse zitting in de zaak. Volgens het Openbaar Ministerie zijn de namen van de 88 betrokkenen uit veiligheidsoverwegingen weggelakt.

Herleidbaar

De rechtbank is het met de advocaten eens dat herleidbaar moet zijn dat politiemensen en deskundigen de functie hebben zoals die in het dossier staat vermeld, maar daarvoor is het niet noodzakelijk dat hun namen worden geopenbaard. Dat geldt ook voor de officieren van justitie en de rechters-commissarissen, aldus de rechtbank.

Lees ook: Cel geëist voor bedreigen Hugo de Jonge: ‘Je gaat Peter R. de Vries achterna’

Voor de herleidbaarheid heeft de rechtbank bepaald dat het dossier wordt aangevuld met verklaringen van „bevoegde personen”, die met vermelding van hun eigen functie en naam „verantwoordelijkheid nemen voor de hoedanigheid van de 88 geanonimiseerde personen in het dossier”. Het verzoek van de advocaten om de 88 personen als getuige te horen vindt de rechtbank onvoldoende onderbouwd.

De volgende inleidende zitting is op 30 mei. De inhoudelijke behandeling van de zaak volgt op 7 en 15 juni. De rechtbank is van plan op 7 juli uitspraak te doen.

Gerelateerde berichten

Ander Nieuws