Onderzoek online bank Knab: 90 procent zzp’ers blij met keuze voor ondernemerschap

 © Getty Images/Westend61

Sittard-Geleen -

Volgens onderzoek van online bank Knab onder 3000 zakelijke klanten is 92 procent van de zzp’ers die tussen 2016 en 2021 zijn begonnen met ondernemen, blij dat ze deze keuze hebben gemaakt. Van deze groep draait 51 procent nu meer omzet dan ze vooraf verwachtte. Slechts 17 procent zegt minder om te zetten dan waar ze vooraf vanuit gingen.

Redactie WijLimburg

Veel zzp’ers storen zich volgens het onderzoek aan het feit dat ze vaak over één kam worden geschoren. Zeker als bij de ruim 1,1 miljoen zzp’ers geen onderscheid wordt gemaakt tussen bewuste zelfstandigen en schijnzelfstandigen. Dan kan makkelijk het beeld ontstaan dat een groot deel van de zzp’ers moeilijk rondkomt en niks liever wil dan in loondienst. Dat is vaak niet waar, aldus Knab.

Niet blindstaren op cijfers

Om de echte stemming onder zzp’ers te peilen, is het volgens Knab beter om gewoon te vragen hoe het met ze gaat, in plaats van blindstaren op winstcijfers. Zeker starters maken namelijk de eerste jaren soms weinig winst omdat ze investeren in zichzelf en hun onderneming. Dat wil niet zeggen dat ze ongelukkig zijn, aldus de online bank. Dat blijkt uit het feit dat ruim drie kwart van de 17 procent die zegt minder omzet te draaien dan vooraf verwacht alsnog blij is met hun keuze om voor zichzelf te beginnen.

Verschillen per sector

Knab ziet een verband tussen omzet en geluk. Dat wordt duidelijk door te kijken naar de verschillende sectoren. Zo geeft 60 procent van de zzp’ers in de industriesector aan meer om te zetten dan verwacht. Dit is het hoogste percentage van alle sectoren. Van hen geeft 96 procent aan blij te zijn met hun keuze. Binnen de kunst- en cultuursector geldt het omgekeerde: daar verdient 29 procent meer dan verwacht, maar is binnen die sector is toch 76 procent blij dat ze ondernemer zijn.

Gerelateerde berichten

Ander Nieuws