Rederij P&O Ferries ontslaat 800 mensen en houdt veerboten aan kade

Afbeelding: Getty Images

De Britse veerbootmaatschappij P&O Ferries vaart de komende dagen niet, vanwege financiële problemen.

Het bedrijf ontslaat met onmiddellijke ingang 800 medewerkers. 2200 andere personeelsleden kunnen wel in dienst blijven, mits er een oplossing wordt gevonden. P&O zegt de 800 zeevarenden extra te compenseren omdat er geen opzegtermijn in acht is genomen.

P&O stelt dat vorig jaar een verlies van 100 miljoen pond werd geleden, omgerekend zo’n 119 miljoen euro. Dat verlies werd weliswaar opgevangen door moederbedrijf DP World, maar de rederij laat weten dat de huidige situatie niet houdbaar is. DP World uit Dubai kocht P&O Ferries in 2019. De veerboten van het bedrijf varen jaarlijks ruim 30.000 keer.

Buitenlands personeel

Eerder werd in verschillende Britse media gemeld dat P&O Ferries honderden zeevarenden zou willen ontslaan om hen te vervangen door buitenlands personeel. De Britse vakbond voor personeel bij scheepvaart- en spoorwegbedrijven RMT raadt zijn leden bij P&O aan hun vaartuigen niet te verlaten.

Ook de regering van het Verenigd Koninkrijk is geschrokken van de mediaberichten. Het ministerie van Transport wil daarom snel in gesprek met P&O Ferries. Door reisbeperkingen vanwege de coronapandemie heeft P&O financieel zware jaren achter de rug. Daar komen de sterk gestegen brandstofprijzen door de oorlog in Oekraïne bovenop.

Door ANP

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & Nieuwsapp. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word abonnee