Gasunie chartert vaartuig dat lng omzet in gas

De S188.  Afbeelding: Exmar

Gasunie heeft een contract getekend om vijf jaar lang een vaartuig te charteren dat vloeibaar gemaakt aardgas (lng) opslaat en weer omzet in gas.

Nederland heeft naar verwachting veel meer lng nodig om minder afhankelijk te worden van Russisch aardgas en daar moet deze afspraak bij helpen.

Het drijvende platform, een zogeheten floating storage and regasification unit (FSRU), is eigendom van het Belgische scheepvaartbedrijf Exmar. FSRU’s worden vooral ingezet voor export van lng naar landen waar de vloeibare brandstof nog niet veel in gebruik is voor bijvoorbeeld de verwarming van huizen of elektriciteitscentrales.

Lees ook: Capaciteit voor vloeibaar aardgas wordt opgevoerd, maar dat kost tijd

Gasunie beheert de infrastructuur voor gas in Nederland. Het staatsbedrijf kondigde na de Russische inval in Oekraïne aan extra stappen te zetten om te kunnen blijven garanderen dat er genoeg gas naar Nederland en Europa komt. Daarvoor moeten er meer mogelijkheden komen om lng te importeren.

Exmar maakte geen financiële details bekend over de deal met Gasunie. Het bedrijf verwacht dat het schip, de S188, komend najaar gereed is voor gebruik. De S188 was vorig jaar nog inzet van een conflict tussen Exmar en grondstoffenhandelaar Gunvor, dat vroegtijdig een contract voor het gebruik van het schip beëindigde. Exmar spande daarop een arbitrageprocedure aan.

Door ANP

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & Nieuwsapp. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word abonnee