Noord-Chinese miljoenenstad in lockdown wegens coronapiek

Jilin nog voor de lockdown. © ANP

Jilin -

Inwoners van de Chinese stad Jilin mogen de komende drie dagen hun huis niet verlaten vanwege een grote uitbraak van het coronavirus. De strikte lockdown geldt vanaf zondagmiddag, maakte het bestuur van de noordoostelijke stad met 4,5 miljoen inwoners bekend.

In de gelijknamige provincie die grenst aan Noord-Korea en Rusland overleden vrijdag twee mensen aan Covid-19, de eerste doden in China sinds ruim een jaar. Het land heeft het virus lang buiten de deur weten te houden, maar door de zeer besmettelijke omikronvariant neemt het aantal uitbraken toe. China meldde zondag 4053 nieuwe besmettingen, waarvan twee derde in Jilin.

Changchun, de hoofdstad van de provincie Jilin, ging eerder al in lockdown. In die stad van 9 miljoen inwoners zijn de maatregelen weer aangescherpt. Alleen medisch personeel en anderen die in verband met de epidemie naar buiten moeten mogen hun huis verlaten. Sinds 11 maart mochten de inwoners eens in de twee dagen naar buiten om eten te kopen.

In de provincie Jilin zijn acht tijdelijke ziekenhuizen en twee quarantainecentra gebouwd om de uitbraak in te dammen. Ook in steden elders in het land zitten miljoenen mensen in lockdown.

Gerelateerde berichten

Ander Nieuws