Amnesty spant kort geding aan om foto Willem Engel met logo

Willem Engel. © Hollandse Hoogte / ANP

Amnesty International spant een kort geding aan tegen jurist Jeroen Pols van de organisatie Viruswaarheid wegens het oneigenlijk gebruikmaken van de vormgeving en het logo van de mensenrechtenorganisatie, laat een woordvoerder vrijdag weten.

Redactie

Pols deelt al enige tijd op sociale media op die manier onder meer een afbeelding waarop wordt geschreven dat tegenstander van coronamaatregelen Willem Engel een politieke gevangene is. Daarmee wordt volgens de organisatie „de onjuiste indruk gewekt” dat Amnesty in actie komt voor Engel. Pols zegt in een reactie een deel van de posters offline te halen.

Kort geding

Donderdagavond al sommeerde Amnesty International Pols om eerder gedeelde uitingen, waaronder tweets, te verwijderen en geen nieuwe meer te plaatsen. Vrijdagochtend twitterde Pols toch weer zo’n ‘poster’, reden voor Amnesty „om door te gaan met het in gang zetten van een kort geding tegen de betrokkene”, aldus de zegsman. Hij verwacht dat het kort geding ergens na het weekend zal plaatsvinden.

Lees ook: Acht aanhoudingen bij demonstratie op Museumplein Amsterdam

De acties van Pols zijn volgens Amnesty in strijd met de merkrechten op de naam en de auteursrechten van het logo. Pols zelf zegt in een reactie dat posters waarbij een misverstand zou kunnen ontstaan over wie de afzender is dit weekend verwijderd worden. Andere zal hij blijven publiceren, maar dan wel met een duidelijker disclaimer dat de boodschap niet afkomstig is van Amnesty. De jurist zegt „juist op te komen voor mensenrechten” en vindt dat Amnesty door het niet op te nemen voor Engel „een slechte beurt” maakt.

Willem Engel, de oprichter van Viruswaarheid, wordt verdacht van het plaatsen van opruiende berichten tijdens de coronacrisis. Hij werd half maart opgepakt, zijn voorarrest werd vorige week met twee weken verlengd.

Lees ook: Willem Engel aangehouden voor opruiende berichten over corona

Gerelateerde berichten

Ander Nieuws