Spaanse truckers staken voort wegens dure brandstof

Afbeelding: ANP / EPA

Een groep vrachtwagenchauffeurs in Spanje heeft vrijdag het aanbod van de Spaanse regering om het steunpakket te verdubbelen afgewezen en zet de staking voort.

Spaanse truckers voeren al sinds twaalf dagen actie vanwege de opgelopen brandstofprijzen en blokkeren wegen en distributiecentra. Bedrijven als Heineken, Danone en Volkswagen hebben daardoor problemen om grondstoffen en onderdelen geleverd te krijgen.

Ook de bevoorrading van winkels loopt gevaar. Retailers hebben er bij consumenten op aangedrongen niet in paniek te raken en te gaan hamsteren, en benadrukten dat de voedselvoorziening gegarandeerd is, hoewel er wel tekorten zijn aan sommige goederen.

De voorgestelde maatregelen van de Spaanse overheid, waaronder een korting van 0,20 euro per liter brandstof en een bonus van 1200 euro, zullen de regering ongeveer 1 miljard euro kosten. Dat is twee keer zo veel als een eerder pakket dat deze week werd onthuld, zei de Spaanse minister van Transport Raquel Sánchez.

De korting op de brandstofprijzen, waarvan een kwart wordt betaald door oliemaatschappijen, zal ook gelden voor andere transportbedrijven. Ook chauffeurs van bussen, lichte vrachtwagens, ambulances en taxi’s krijgen bonussen, al zijn die wel lager dan die voor de vrachtwagenchauffeurs.

„We zijn ons altijd bewust geweest van de ontberingen waarmee de transportindustrie, net als andere sectoren, wordt geconfronteerd als gevolg van de energiecrisis die wordt verergerd door de Russische agressie tegen Oekraïne”, aldus de minister.

Binnen enkele uren had de groep vrachtwagenchauffeurs die op 14 maart de staking lanceerde, het voorstel echter verworpen en begonnen demonstranten te voet La Castellana, een van de belangrijkste verkeersaders van Madrid, te blokkeren. „We zullen de staking niet afblazen”, zei de groep in een verklaring op Facebook. „Je houdt ons niet voor de gek.”

Echter, drie transportverenigingen die zich vorige week bij de staking aansloten nadat ze het eerste overheidsaanbod onvoldoende hadden gevonden, steunden het nieuwe voorstel wel. De minister van Transport verklaarde open te staan voor een ontmoeting met vertegenwoordigers van de groep truckers die geen deel uitmaakten van de onderhandelingen van donderdag.

Door ANP/RTR

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & Nieuwsapp. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word abonnee