Afrikaans instrumentarium Wereldpaviljoen Steyl uitgebreid met authentieke Ghanese xylofoon

Bert en Berna Haverkort bespelen de geschonken instrumenten  Afbeelding: Wereldpaviljoen Steyl

Het Wereldpaviljoen in Steyl heeft zijn rijke Afrikaanse instrumentarium uitgebreid met een authentieke xylofoon uit Noord-Ghana.

Het twee meter lange instrument is geschonken door Bert en Berna Haverkort-van der Plaats uit Rheden. Beiden hebben na hun studie aan de landbouwuniversiteit in Wageningen enkele jaren gewoond en gewerkt in Ghana. In 1991 kochten ze de xylofoon van de maker en bespeler van het instrument, dat in Ghana werd gebruikt als begeleiding van kerkliederen en bij begrafenissen. „We wilden het graag hebben vanwege de klank en omdat het zo’n prachtig kunstwerk is”, vertelt Berna, die zelf goed kan spelen op de xylofoon. „We zochten er een goede bestemming voor en kregen van muziekdocent Paul Nas uit Tilburg de tip om het te schenken aan het Ghana inleefatelier van het Wereldpaviljoen”.

Maandag arriveerde het instrument in Steyl, tegelijk met een aantal Ghanese trommen en djembé, twee authentieke stoelen, kleding en doeken.

Door Marcel van Lier

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & Nieuwsapp. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word abonnee
Venlo

Gemeenteberichten