Slachtofferhulp voor veel gezinnen na schietpartij McDonald’s, personeel is aangeslagen, onbekend wanneer zaak open kan

Het onderzoek in de McDonald’s duurt voort.  De Telegraaf

Slachtofferhulp Nederland heeft woensdagavond contact gehad met een tiental jonge gezinnen na de fatale schietpartij in een filiaal van de McDonald’s in Zwolle, zo laat een woordvoerder weten na berichtgeving van NU.nl.

Redactie

Er zijn nog gegevens van zo’n veertig anderen met wie contact opgenomen zal gaan worden voor nazorg. „Het is nogal wat, als je zoiets meekrijgt”, aldus een woordvoerder.

De schietpartij vond aan het begin van de avond plaats in een filiaal van de fastfoodketen. De slachtoffers, twee mannen van 57 en 62 jaar oud uit Zwolle, kwamen om het leven. Op dat moment waren er veel gasten in de McDonald’s, onder wie gezinnen met jonge kinderen.

Lees ook: Dubbele liquidatie bekende horecabroers in McDonald’s Zwolle: etende kinderen getuige

„Als je zoiets meemaakt, kun je vechten, vluchten of bevriezen”, legt Slachtofferhulp Nederland uit. Zo zijn sommige mensen meteen in de actiestand geschoten en hebben ze eerste hulp verleend.

De woordvoerder hoopt dat mensen die naar huis zijn gegaan voordat hun gegevens genoteerd konden worden, maar die wel een luisterend oor nodig hebben, contact op gaan nemen. Zo kan het zijn dat mensen slecht hebben geslapen of herbelevingen krijgen. Dit is heel normaal volgens Slachtofferhulp Nederland, omdat je adrenaline-niveau zakt en je stressniveau kan stijgen als je thuis bent.

Bij 80 tot 90 procent van de mensen zijn de stressklachten na vier tot zes weken wel verdwenen. Dit wordt in de gaten gehouden door Slachtofferhulp Nederland. Een klein deel wordt uiteindelijk doorverwezen naar de huisarts voor verdere hulp.

De kinderen die getuigen waren van de schietpartij worden via hun ouders ondersteund. „Het hoort erbij dat zij slecht slapen of misschien bij hun ouders in bed willen kruipen. Uiteindelijk neemt dat af.”

Medewerkers

De medewerkers van de McDonald’s in Zwolle, waar woensdagavond twee mannen werden doodgeschoten, zijn „diep aangeslagen”. Het is nog onbekend wanneer het restaurant opengaat. „Het restaurant is een plaats delict en het is aan de politie of het restaurant open mag”, zo meldt een woordvoerder van McDonald’s donderdag.

De schoten werden aan het begin van de avond gelost in de vestiging aan de Floresstraat. Twee mannen uit Zwolle van 57 en 62 jaar kwamen om het leven.

De woordvoerder van de fastfoodketen laat weten dat het medeleven uitgaat naar de nabestaanden van de slachtoffers, de gasten en de medewerkers. Veel mensen zagen de schietpartij gebeuren.

„Onze eerste aandacht gaat naar onze medewerkers”, aldus de woordvoerder. „Nazorg voor hen en het hele team staat centraal. Naast slachtofferhulp van de politie bieden wij ook alle nazorg aan medewerkers en komt het team samen.”

Diverse media meldden woensdag dat de slachtoffers twee broers zijn van Turks-Koerdische komaf, die meerdere restaurants in de omgeving van Zwolle runden. De politie kan dit nog niet bevestigen.

Ooggetuigen vertelden aan RTV Oost dat een man de zaak binnenliep, eerst eten bestelde, aan een tafeltje ging zitten en vervolgens schoot op de twee mannen.

Gerelateerde berichten

Ander Nieuws