Ook Finse boeren hebben DSM-supplement voor methaanreductie koeien getest

Afbeelding: Getty Images

Het door DSM ontwikkelde voedingssupplement Bovaer, dat de methaanuitstoot van koeien aanzienlijk reduceert, is ook door Finse boeren getest.

Het speciaalchemiebedrijf werkte daarvoor samen met het coöperatieve zuivelbedrijf Valio. In totaal kregen vierhonderd koeien op drie boerderijen het middel Bovaer twaalf weken lang aan hun voer toegevoegd.

Vorige maand maakten zuivelbedrijf FrieslandCampina en voerproducent Agrifirm bekend Bovaer te gaan testen. Eerder al sloot DSM een overeenkomst met het grote Braziliaanse vleesconcern JBS.

Lees ook: Koeien boeren minder methaan op met ‘tovermiddel’

DSM zegt dat het middel de methaanuitstoot van koeien (middels boeren en winden) met gemiddeld 30 procent vermindert. Daarvoor zou dagelijks een kwart theelepel van het goedje door het voer moeten worden gemengd. DSM ziet grote kansen voor het middel waar het tien jaar aan heeft gewerkt en dat onlangs werd goedgekeurd voor gebruik in de Europese Unie.

Het bedrijf werkt aan een fabriek in Schotland om het voedingssupplement in grotere hoeveelheden te gaan produceren.

Door ANP

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & Nieuwsapp. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word abonnee