Kredietverzekeraar: ‘Grote kans op faillissementen modewinkels’

Modeketen Vögele ging in Nederland in 2017 failliet. © Jeroen Kuit

Den Bosch -

Winkeliers in de modebranche zijn extra kwetsbaar voor faillissementen, concludeert kredietverzekeraar Allianz Trade. Voor dit en volgend jaar geeft de kredietverzekeraar voor de branche ‘een rood signaal’.

ANP

De modesector is verzwakt uit de coronapandemie gekomen en krijgt nu opnieuw een klap door de oorlog in Oekraïne. Die doet het consumentenvertrouwen flink afnemen.

Modewinkels zijn volgens Allianz Trade ‘bij uitstek gevoelig’ voor een dalend vertrouwen bij consumenten. Volgens de kredietverzekeraar kunnen de mode-uitgaven in de EU in 2022 bijna 5 miljard euro lager uitvallen. Ook de oplopende inflatie kan een rem zetten op de bestedingen van consumenten. Die kiezen er bijvoorbeeld voor om goedkopere kleding aan te schaffen, of minder kleding. Tegelijk wordt kleding door de duurdere grondstoffen ook steeds prijziger.

Tweedehands

Vooral de gespecialiseerde modewinkels krijgen volgens de kredietverzekeraar rake klappen. De verkoop van tweedehands kleding neemt juist toe, net als vrijetijds- en sportkleding. Opvallend is dat de verkoop in het hoogste luxe segment juist wel boven het niveau van 2019 zit. Luxemerken hebben de coronacrisis juist goed doorstaan en kunnen ook gestegen kosten eenvoudiger doorberekenen.

Ketens

De kans op faillissementen in de modebranche is volgens Allianz Trade aanzienlijk. „Dat kunnen ook grote faillissementen zijn. Denk aan ketens.” Sinds 2016 zijn er in Europa 78 faillissementen geweest waarbij moderetailers omvielen met een jaaromzet hoger dan 10 miljoen euro. Alles bij elkaar is daarmee zo’n 14 miljard euro aan omzet verloren gegaan.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & Nieuwsapp. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word abonnee

Gerelateerde berichten

Ander Nieuws