Rockwool Roermond en Chemelot Geleen in top drie grootste uitstoters van ammoniak

Rockwool in Roermond.  Afbeelding: Jeroen Kuit

Steenwolprocent Rockwool in Roermond voert de landelijke top 100 aan van de grootste uitstoters van ammoniak. Chemiecomplex Chemelot in Geleen staat op plek drie. Op de lijst staan verder vooral veehouderijen, een groot deel in Noord- en Midden-Limburg.

Dat blijkt uit een inventarisatie die minister Christianne van der Wal (VVD, Natuur en Stikstof) dinsdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Naast de lijst met ammoniak-uitstoters heeft de minister ook een top 100 opgesteld van de grootste uitstoters van stikstofoxiden. Die lijst wordt aangevoerd door Tata Steel in IJmuiden. Luchthaven Schiphol staat op de tweede plaats. Op plek vier volgt chemiecomplex Chemelot.

Tata Steel stootte in 2019 ruim 6 miljoen kilogram stikstofoxiden bij de staalproductie. Het vliegverkeer op Schiphol zorgde voor een uitstoot van 3,6 miljoen kilo. Chemelot was goed voor 2,1 miljoen kilogram. Ook glasfabriek O-I en papierproducent Sappi in Maastricht staan op de lijst, net als kartonmaker Smurfit Kappa in Roermond en steenfabriek Wienerberger in Brunssum. Maastricht Aachen Airport, dik 81.771 kilogram uitstoot in 2019, staat op plek 76.

Natuur

Stikstofoxiden en ammoniak kunnen schade berokkenen aan natuurgebieden en vormen een bedreiging voor de soortenrijkdom in Nederland. De Raad van State oordeelde bijna drie jaar geleden dat de natuur niet goed genoeg wordt beschermd tegen de uitstoot. Afgelopen vrijdag besloot het kabinet om het stikstofprobleem versneld aan te pakken, waarbij het zijn pijlen vooral wil richten op boerderijen nabij natuurgebieden. In het uiterste geval sluit VVD-minister Van der Wal onteigening niet uit.

Chemelot

In de top 100 van ammoniakuitstoters staat steenwolfabriek Rockwool in Roermond op de eerste plaats met een uitstoot van 259.106 kilogram in 2019. Chemelot, de nummer drie, kende dat jaar een uitstoot van 113.794 kilogram. In de top tien staan verder drie van de in totaal 27 Limburgse veehouderijen die op de lijst voorkomen. Ze zijn bijna allemaal gelegen in Noord- en Midden-Limburg. Ook Noord-Brabant is prominent vertegenwoordigd op de lijst.

GroenLinks-Kamerlid Laura Bromet, die de lijsten opvroeg, zegt dat ze ’geen verrassingen’ ziet. „De minister rapporteert nu wat de uitstoot van deze bedrijven is, maar weet zelf niet hoeveel extra stikstof ze mogen uitstoten op basis van hun vergunning. Dat vind ik verontrustend.” VVD’er Thom van Campen is ook niet verrast. „De VVD realiseert zich heel goed dat we van alle sectoren, zeker de grootste uitstoters, een bijdrage mogen verwachten.” Caroline van der Plas van BBB vraagt zich af „of alle cijfers berekende, zelf opgegeven of gemeten uitstoot betreffen”. Ze vraagt om bodemanalyses van stikstofgevoelige gebieden.

Door onze verslaggevers

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & Nieuwsapp. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word abonnee