Importban steenkool zal flink worden gevoeld in Nederland

Kolencentrale van het Duitse energiebedrijf Uniper in Rotterdam. © ANP / Peter Hilz

Den Haag -

Als kolen uit Rusland inderdaad niet meer mogen worden vervoerd naar de Europese Unie (EU), dan zal dat worden gevoeld in Nederland.

ANP

Een groot deel van de in Nederland verbruikte steenkool komt uit het land van president Vladimir Poetin. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

In 2020 was 43 procent van de steenkool en bruinkool die Nederland importeerde voor eigen gebruik afkomstig van Rusland, ofwel 3,3 miljard kilogram. Dit zijn de recentste importcijfers over kolen waar het statistiekbureau over beschikt.

Sancties

De Europese Commissie maakte dinsdag bekend te streven naar een invoerverbod voor Russische kolen. Dat zou onderdeel moeten worden van een groter pakket van nieuwe sancties, waaronder ook een transactieverbod voor vier Russische banken moet vallen. Een nieuw sanctiepakket kan pas worden doorgevoerd als alle lidstaten er eensgezind mee instemmen.

Volgens de voorzitter van de Commissie Ursula von der Leyen wordt er nog nagedacht over een verbod om Russische olie te importeren. 29 procent van de ruwe olie die Nederland in 2020 importeerde voor eigen gebruik kwam uit Rusland. Voor aardolieproducten gaat het om 14 procent.

Econoom Marjolijn Jaarsma van het CBS spreekt van een „behoorlijke afhankelijkheid” in Nederland van Rusland als het aankomt op kolen en olie.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & Nieuwsapp. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word abonnee

Gerelateerde berichten

Ander Nieuws