Geen kanonschoten met Koningsdag in Valkenburg om Oekraïne

Ter illustratie. © ANP / Robin Utrecht

Valkenburg -

In Valkenburg worden met Koningsdag niet zoals gebruikelijk de traditionele kanonschoten gelost. Burgemeester Daan Prevoo had om het achterwege laten van de schoten gevraagd om op die manier rekening te houden met de oorlogservaringen van Oekraïense vluchtelingen, maakte de gemeente dinsdag bekend.

Redactie

Jaarlijks worden in het Limburgse heuvellandstadje met Koningsdag meerdere kanonschoten gelost. Enkele dagen later worden volgens een oude traditie op 30 april saluutschoten met geweren gelost. Bij mensen met oorlogstrauma’s kunnen zowel de kanon- als de saluutschoten, die in de verre omtrek te horen zijn, heftige reacties veroorzaken, aldus de gemeente.

Lees ook: Oud-militairen toch aanwezig bij Koningsdag na misverstand

Burgemeester Prevoo heeft naar eigen zeggen de afgelopen weken meermaals gezien hoe mensen uit oorlogsgebied op dingen reageren. „Spelende kinderen die wegduiken als er een vliegtuig overvliegt. Of in paniek raken door het geluid van een glasbak die leeg wordt gemaakt”, aldus Prevoo. „Deze vluchtelingen hebben in hun land vreselijke situaties meegemaakt en hebben dit nog lang niet verwerkt, ook al zijn ze hier nu veilig. De schutterij en de mensen van het Geschut hadden hiervoor alle begrip. Fijn dat we samen goede afspraken hierover hebben kunnen maken.”

Gerelateerde berichten

Ander Nieuws