Kandidaat-kanselier Armin Laschet deed een ‘Ollongrennetje’ in het stembureau

 © EPA

Aken -

De Akense kandidaat-kanselier Armin Laschet heeft foutief gestemd bij de verkiezingen in september vorig jaar. De voormalige CDU-leider had het stemformulier verkeerd gevouwen waardoor zichtbaar werd hoe hij had gestemd.

Benti Banach

Feitelijk heeft Laschet in het stemlokaal in thuisstad Aken een ‘Ollongrennetje’ begaan. Toen hij zijn formulier in de stembus deed, werd hij gefotografeerd, zoals bij prominente kiezers gebruikelijk is. Bij inzoomen van de foto is te zien dat hij CDU heeft gestemd, omdat hij het papier naar buiten had gevouwen in plaats van naar binnen.

Van beïnvloeding van de verkiezingen is geen sprake, zegt de kiescommissie uit de Bundestag. Zij pareert daarmee de kritiek van diverse kiezers dat de verkiezingen ongeldig zijn omdat de CDU-politicus de stembusgang bewust dan wel onbewust zou hebben gemanipuleerd met kenbaar maken van zijn voorkeur.

De voorzitter van het stembureau had Laschet een nieuw formulier moeten geven, stelt de kiescommissie, maar haar was de fout van de Akense prominent niet opgevallen. De kiescommissie betwijfelt ook of Laschets voorkeur voor zijn eigen partij nu zo’n grote verrassing was. Tot slot stelt zij dat niet uit te sluiten valt dat Laschets miskleun de verkiezingen heeft beïnvloed, maar dat kan de CDU meer maar ook juist minder stemmen hebben opgeleverd.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & Nieuwsapp. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word abonnee

Gerelateerde berichten

Ander Nieuws