Miljoen werkende Nederlanders denkt na over baanwissel: zij maakten al de switch

Afbeelding: ANP / ANP

Een miljoen Nederlanders komt binnenkort in beweging op de arbeidsmarkt, dat blijkt uit onderzoek in opdracht van vacaturewebsite Indeed onder meer dan 1100 werkende Nederlanders. Tijdens de coronapandemie zijn veel werkende Nederlanders hun carrière gaan heroverwegen. Met name de wens voor vrijheid en flexibiliteit blijkt doorslaggevend bij een baanwissel.

„Eén op de tien werkende Nederlanders acht de kans groot dat hij of zij binnen nu en een half jaar van baan verandert”, constateert Arjan Vissers, verantwoordelijk voor strategie bij Indeed. Naast een hoger salaris en verbeterde carrièremogelijkheden ziet Vissers een aantal nieuwe factoren die een baanwissel mogelijk versnellen.

„Nederlanders willen steeds meer vrijheid en zijn steeds vaker bereid daar hun baan voor op te zeggen. Zo geeft 17 procent van de Nederlanders aan dat het inplannen van de eigen werktijd een reden is om van baan te wisselen. Ook de flexibiliteit om wel of niet thuis te kunnen werken is steeds vaker van grote invloed.”

Geen Great Resignation

„Bijna 16 procent van de Nederlanders geeft aan gedurende de pandemie op eigen initiatief van baan gewisseld te zijn”, zegt Vissers. „Bij de groep jonger dan dertig jaar is dit zelfs het dubbele, namelijk 32 procent. Dat is een bijzonder hoog aantal voor een periode waarin sprake is van relatief veel economische onzekerheid.”

Toch kunnen we hier in Nederland niet spreken over een situatie zoals ze die nu zien in de Verenigde Staten. Daar is een massale verschuiving op de arbeidsmarkt gaande, die The Great Resignation wordt genoemd. Vissers: „Daar is echter een groot deel van de werkenden die zijn of haar baan op heeft gezegd voornemens om een eigen bedrijf te starten of te freelancen.”

In Nederland blijkt dit niet het geval: „Die opkomst van zzp’ers hebben we hier al gehad.”

Wel denken mensen heel bewust na over de rol van werk in hun leven. „Werkenden hebben na de afgelopen twee jaar de balans opnieuw opgemaakt en willen meer ruimte voor hun privéleven”, aldus Vissers. Zo geeft meer dan een kwart van de Nederlanders aan dat zij vanwege de pandemie minder met hun carrière bezig zijn dan voorheen. Een op de vijf Nederlanders zegt dat hij sinds de pandemie minder status ontleent aan zijn functie.

Boswachter

„Ik heb jarenlang een supportfunctie gehad bij een grote auto-importeur. De hele dag zat ik achter een scherm”, vertelt Edwin Doeven (40). „Ik dacht wel af en toe aan ander werk, maar durfde de stap niet te zetten. En toen ik in juni 2020 boventallig werd, schrok ik daar best wel van. Maar later zag ik het als een kans.”

Doeven kreeg wat geld mee en gaf zichzelf de tijd om na te denken over wat hij nu echt wilde. „Ik ben best wel serieus op zoek geweest. Ik heb zelfs een beroepskeuzetest gedaan.”

Eigenlijk had Doeven altijd al een passie voor natuur en milieu, maar nooit overwogen daar zijn beroep van te maken. Tot hij stuitte op de opleiding Bos & Natuurbeheer in Velp. Een deeltijd hbo-opleiding waar hij in september aan is begonnen. „Ik kan boswachter worden, of een andere functie waarmee ik iets kan betekenen voor de natuur. Een boswachter zit heus ook wel eens achter een scherm, maar is ook veel buiten. En dat vind ik ideaal.”

Baan opzeggen

„Ik ben via via het verzekeringsvak in gerold”, vertelt Damai Allessie (26). Vier jaar lang werkte hij fulltime als verzekeringsadviseur bij vergelijkingssite Independer. „Ik was daar niet helemaal op mijn plek. Ik wilde liever iets concreets. Niet alleen maar met cijfertjes werken. Maar net toen ik bedacht had dat ik iets anders wilde gaan doen, was daar corona. Ik durfde mijn baan niet zomaar op te zeggen.”

Halverwege vorig jaar besloot Allessie de stap toch te zetten. Hij volgde vijftien weken de versnelde particuliere opleiding tot barbier in Amsterdam. „Twee weken geleden heb ik mijn diploma gehaald. Ik werk nu af en toe bij een barbershop in Bussum waar ik stage heb gelopen. Ik moet nog kijken of ik kan blijven.”

Allessie heeft geen moment spijt van zijn overstap. „Ik ben veel blijer. Het werk is creatief en sociaal. Het geeft me veel energie.”

Gelukkig

Dennis de Bruin vervulde bijna dertig jaar diverse kantoorfuncties. Zo was hij boekhouder en manager bedrijfsvoering. „Bij mijn laatste werkgever, Goede Doelen Nederland, heb ik zo’n tien jaar gewerkt. Een leuke club, maar het werk zelf, daar vond ik weinig aan. Onder andere door corona kreeg ik de kans om uit te stappen. Ik wilde iets anders, maar geen idee wat. Via het UWV kreeg ik een loopbaancoach. Ik heb van alles overwogen: een eigen klusbedrijf, praktijkondersteuner van een huisarts, boswachter. Ik wilde vooral meer actie.”

Een kennis van zijn muziekvereniging vertelde De Bruin over zijn overstap van it naar ambulancezorg. „Hij was zo enthousiast. Werken was voor mij altijd een kwelling. En nu hoorde ik ‘hé, een baan kan dus ook leuk zijn’”, vertelt De Bruin. Hij besloot een keer mee te rijden en was meteen verkocht. „De dienst duurde acht uur, maar toen we klaar waren, dacht ik ’doe mij er nog maar acht’.”

Om de opleiding tot ambulancechauffeur te volgen, moet je eerst in dienst zijn. Om te kunnen solliciteren moet je wel je vrachtwagenrijbewijs en EHBO-diploma hebben. „In november had ik beide papiertjes op zak. En vlak daarna was er een vacature bij de medium care. Dat is ambulancevervoer, maar geen spoed. Op 1 maart ben ik begonnen. Ik rijd nu mee op de ambulance en volg ondertussen de opleiding. Thuis hebben mijn vrouw en ik wel het een en ander moeten omgooien. Qua organisatie en financieel ook. Ik verdien nu de helft van wat ik hiervoor aan salaris kreeg. Maar ik ben nu wel 100 procent gelukkig in mijn werk. En dat is het waard.”

Door Klaartje Bax

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & Nieuwsapp. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word abonnee