Kabinet wil ‘geen shortcuts’ naar EU-lidmaatschap voor Oekraïne

 © ANP/Anadolu Agency

Volgens het kabinet zijn er ’geen shortcuts’ voor Oekraïne om lid te worden van de Europese Unie. Dat zegt minister Liesje Schreinemacher (Buitenlandse Handel) in reactie op de belofte van Europese Commissie-voorzitter Ursula von der Leyen dat Oekraïne versneld lid kan worden van de EU.

Redactie

„Het is echt een langdurig en technisch proces”, zegt Schreinemacher tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer over een eventueel EU-lidmaatschap van Oekraïne. Eerst komt de Europese Commissie met een advies over de wens van de Oekraïense president Volodimir Zelenski. Dat advies wordt in juni verwacht. Daarna buigen de EU-lidstaten zich erover.

„De Kopenhagen-criteria blijven centraal staan”, zegt Schreinemacher. In die criteria worden zaken als de rechtsstaat, persvrijheid en mensenrechten aan de orde gesteld. Pas als wordt voldaan aan de Europese standaarden, zou Oekraïne lid mogen worden. Volgens deskundigen lijkt daar nog lang geen sprake van. „We wachten op de opinie van de Europese Commissie”, aldus VVD-minister Schreinemacher. „Het is niet zo dat Oekraïne vandaag op morgen lid wordt van de EU. Er zijn geen omwegen of shortcuts.”

Boekje te buiten

Verschillende partijen in de Kamer vinden dat Von der Leyen haar boekje te buiten is gegaan door Oekraïne een versneld advies te beloven. PVV-Kamerlid Vicky Maeijer stelt dat Von der Leyen om die reden moet opstappen. D66’er Sjoerd Sjoerdsma vindt juist dat de Europese Commissie-voorzitter het ’keurig heeft gedaan’.

Lees ook: Filosoof uit Kerkrade werkte jarenlang voor Lviv: ’Oekraïeners zijn betere Europeanen dan wij’

„Over het algemeen doet Von der Leyen wat ze kan en doet ze dat hartstikke goed”, zegt Schreinemacher. Ook laat ze weten dat het kabinet bekijkt of het associatieverdrag met Oekraïne ’verdiept’ kan worden. Dat zou kunnen door tarieven op bepaalde producten af te schaffen.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & Nieuwsapp. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word abonnee

Gerelateerde berichten

Ander Nieuws