Meerderheid Staten Flevoland wil geen datacenter in Zeewolde

Het datacenter van Microsoft in Middenmeer, Noord-Holland. Voor de bouw van dit soort complexen drukt het kabinet nu op de ’pauzeknop’.  © ANP

De meerderheid van de partijen in Provinciale Staten van Flevoland wil geen datacenter in Zeewolde. Dat werd woensdagavond duidelijk tijdens een commissievergadering in het provinciehuis in Lelystad.

Redactie

Oppositiepartijen JA21, PVV, Partij voor de Dieren, 50Plus, SGP en SP wilden dat alle partijen kleur bekennen over het datacenter, meldt Omroep Flevoland.

Lees ook: Besluit minister De Jonge over ‘giga-datadozen’ zet kwaad bloed: ‘Dit is een gedoogknop’

Naast de oppositiepartijen zijn ook coalitiepartijen ChristenUnie en GroenLinks tegen de komst van het datacenter. „Ik vind het een walgelijk bedrijf”, reageerde GroenLinks-Statenlid Steven Vrouwenvelder. Burgerlid Jaap Oosterveld van de ChristenUnie reageerde terughoudender. Hij is tegen het datacenter, maar gaf aan dat de discussie wel in Zeewolde thuishoort.

Bij de gemeenteraadsverkiezingen in maart wonnen Leefbaar Zeewolde en de ChristenUnie de meeste zetels. Deze twee partijen zijn tegen de komst van een datacenter bij Trekkersveld. Leefbaar Zeewolde heeft een absolute meerderheid in de raad. In de Eerste Kamer en in de Tweede Kamer zijn nadien ook moties aangenomen om zich uit te spreken tegen de komst van Meta in Zeewolde.

Lees ook: Een datacenter in de achtertuin? Vier op de tien Limburgers vinden het geen probleem

Gerelateerde berichten

Ander Nieuws