Klepperen voor het gebed op Goede Vrijdag in Thorn

 © Loraine Bodewes

Thorn
Rob Stikkelbroeck

Kinderen van basisschool De Koningsspil in Thorn trokken vrijdag klepperend door de straten van het witte stadje. Daarmee zetten zij een oude traditie voort.

Klepperen deden de kinderen in Thorn decennia geleden al. Maar waar het tegenwoordig is beperkt tot een enkele keer op Goede Vrijdag, klepperde de jeugd in de Goede Week aan de lopende band. Dat was ook wel nodig want dan wisten de inwoners tenminste wanneer er gebeden moest worden. Normaal was het luiden van de kerkklok de aanzet tot gebed, maar vanaf Witte Donderdag tot Pasen zwegen de klokken. Misdienaars namen de aankondigende taak dan over door met ratels en kleppers langs de deuren te gaan.

De traditie werd een aantal jaar geleden in ere hersteld. Kinderen van basisschool De Koningsspil trekken sindsdien klepperend door de straten vanaf de school naar de Abdijkerk waar om 14.00 uur een viering wordt gehouden. De houten ratels en kleppers zijn beschikbaar gesteld door de stichting Torna die zich onder andere inzet voor behoud van cultureel erfgoed.

Meest gelezen

Gemeenteberichten