Dit paasontbijt is duurste ooit: flinke hap uit knip

 © Getty Images.

Dit jaar zal Pasen in meerdere opzichten een tijd van wederopstanding zijn. Het inflatiecijfer is namelijk in 46 jaar niet zo hoog geweest. Het paasontbijt neemt ditmaal dan ook een flinke hap uit de portemonnee.

Redactie

Bij de meeste gezinnen staan eerste en tweede paasdag bekend om het ontbijt. Of tegenwoordig beter gezegd: de brunch, het tijdstip tussen ontbijt en lunch. Per landsdeel is wat op tafel staat verschillend, maar er zijn gemene delers.

Ten eerste veel, heel veel, eieren en dan in alle soorten en hoedanigheden. Ze zijn gevuld, gepocheerd, gekookt, gebakken en niet te vergeten: vrolijk gekleurd. Maar ook brood, roomboter, kaas, vruchtensap en dampende koffie maken er een vrolijk paasfeest van.

Koffierecord

Econoom Martijn van Garderen hoop dat het vrolijk blijft met de prijsstijgingen.. „De inflatie zal zeer voelbaar zijn op de paastafel.” Zo is de prijs van eieren gemiddeld met 5,6 procent gestegen ten opzichte van vorig jaar.

Brood is 5,3 procent duurder, melk is ten opzichte van 2021 met 7,4 procent gestegen, vruchtensappen met 5,5 procent en kaas met 7,1 procent, maar de stijging van koffie spant de kroon: 14 procent. „Het paasontbijt als geheel stijgt dan al gauw met 6 procent”, rekent Van Garderen uit.

Lees ook: Bisschop Smeets beleeft zijn eigen kruisweg op Goede Vrijdag: ‘Hoeveel adem krijg ik nog?’

Ten opzichte van de 10 procent algehele inflatie, zou je bijna zeggen dat de inflatie voor eten en drinken nog meevalt. „Dat lijkt zo, maar een stijging van 6 procent is historisch gezien enorm”, stelt Van Garderen. „Een jaar geleden was de stijging van brood 0,10 procent en eieren 2 procent.”

De prijzen zijn dit jaar vooral zo hoog door de gestegen energie- en grondstofkosten.

Gerelateerde berichten

Ander Nieuws