Russen en Wit-Russen dit jaar niet welkom op Wimbledon

Daniil Medvedev mag niet naar Wimbledon.  Afbeelding: ANP / EPA

Tennissers uit Rusland en Wit-Rusland mogen dit jaar niet meedoen aan Wimbledon. De organisatie van het Engelse grandslamtoernooi heeft daartoe besloten vanwege de inval in Oekraïne.

Wimbledon is het eerste tennistoernooi dat deze maatregel neemt. De tennisbonden ATP en WTA laten spelers uit beide landen sinds het begin van de oorlog nog wel meedoen, maar dan onder neutrale vlag.

Nummer 2

Het besluit betekent dat onder anderen Daniil Medvedev, de nummer 2 van de wereld bij de mannen, komende zomer ontbreekt op het gras in Londen. Ook zijn landgenoten Andrej Roeblev (nummer 8) en Karen Chatsjanov (nummer 26) moeten thuisblijven. Bij de vrouwen staan drie tennissters uit Rusland en Wit-Rusland bij de eerste twintig op de ranglijst. Het gaat om Aryna Sabalenka (nummer 4), Anastasia Pavlioetsjenkova (nummer 15) en Victoria Azarenka (nummer 18).

„We erkennen dat dit zwaar is voor de getroffen tennissers. Het is diep droevig dat zij moeten lijden voor de acties van de leiders van het Russische regime”, zei Ian Hewitt, voorzitter van de All England Club.

Kremlin

Woordvoerder Dmitri Peskov van het Kremlin hekelde eerder op de dag, toen het bericht nog niet officieel bevestigd was, het uitsluiten van Russische tennissers. „Gezien het feit dat Rusland een sterk tennisland is, zal het toernooi hier zwaar onder lijden. Sporters gijzelaars maken van politieke intriges is onaanvaardbaar. Ik hoop dat de spelers hun conditie niet zullen verliezen”, zei hij.

Medvedev doet begin juni wel mee aan het grastoernooi in Rosmalen. De Rus wilde dat toernooi gebruiken ter voorbereiding op Wimbledon, dat van 27 juni tot en met 10 juli plaatsvindt.

Door Redactie

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & Nieuwsapp. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word abonnee