Enquête: Meerderheid Limburgers vindt sluiting van luchthaven MAA onacceptabel

Luchthaven Maastricht Aachen Airport in Beek. © MAA

Beek/Maastricht -

Een overduidelijke meerderheid (63 procent) van de Limburgers is voor het voortbestaan van luchthaven Maastricht Aachen Airport in Beek. Dat blijkt uit een enquête van Motivaction International.

Frans Dreissen

Er is groot draagvlak voor het behoud van de luchthaven in Beek, concludeert het marktonderzoekbureau. Motivaction deed begin deze maand in opdracht van de provincie Limburg onderzoek naar de ‘publieksbeleving’ van Maastricht Aachen Airport (MAA). De steekproef vond plaats onder 1036 Limburgers, onder wie 626 omwonenden binnen een straal van dertig kilometer van het vliegveld en 133 mkb’ers.

Lees ook: Zoveel mensen verliezen hun baan als Maastricht Aachen Airport daadwerkelijk sluit

‘Een grote meerderheid (78 procent) erkent het belang van MAA voor Limburg. Een kleine meerderheid (57 procent) vindt MAA zelfs van belang voor heel Nederland’, aldus de onderzoekers. ‘54 procent vindt MAA een goed visitekaartje voor de regio.’

Geluidsoverlast

Daar staat tegenover dat 8 procent negatief denkt over MAA, vooral vanwege de associatie met geluidsoverlast. Van de omwonenden ervaart 10 procent het geluid als hinderlijk. Nog eens 15 procent heeft soms overlast. Deze mensen vinden het belangrijk dat de geluidshinder wordt teruggebracht.

Volgens verantwoordelijk gedeputeerde Stephan Satijn komen de resultaten grotendeels overeen met eerder uitgevoerde belevingsonderzoeken. „Het rapport is een van de vele bouwstenen voor besluitvorming door Provinciale Staten.”

Als Provinciale Staten op 3 juni kiezen voor verdere ontwikkeling van het vliegveld, dan zien twee op de drie Limburgers graag dat MAA ‘een duurzame en innovatieve luchthaven’ wordt met zowel personenvervoer als luchtvracht.

Werkgelegenheid

Thema’s die Limburgers belangrijk vinden bij de ontwikkeling van de luchthaven, zijn werkgelegenheid in de regio (81 procent), leefbaarheid in de regio (80 procent), bereikbaarheid van de regio (79 procent), natuur (78 procent) en economische ontwikkeling (77 procent).

De resultaten liggen redelijk in lijn met de opiniepeiling die vorig jaar heeft plaatsgevonden door Toponderzoek in opdracht van Nieuwsblad Transport. In totaal vulden destijds 5527 leden van burgerpanels in de 31 Limburgse gemeenten de vragenlijst in. De voornaamste conclusies uit dat rapport: 71 procent van de Limburgers vindt MAA van meerwaarde voor de provincie; 21 procent is voor sluiting van de luchthaven.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & Nieuwsapp. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word abonnee

Gerelateerde berichten

Ander Nieuws