Opnieuw confrontaties rond al-Aqsa-moskee in Jeruzalem

Ter illustratie. © ANP

Vrijdagochtend vonden er opnieuw confrontaties plaats tussen de Israëlische politie en Palestijnse demonstranten in het gebied rond de al-Aqsa-moskee in Jeruzalem. Zeker 31 Palestijnen zijn gewond geraakt, veertien gewonden moesten naar het ziekenhuis.

RedactieBron: ANP

Honderden mensen begonnen volgens de Israëlische politie stenen en vuurwerk te gooien. De groep Palestijnen trok richting de Westmuur, waar op dat moment joden bezig waren met een eredienst. De politie zag zich daarom genoodzaakt in te grijpen.

Volgens ooggetuigen schoot de politie met rubberen kogels en werden flitsgranaten gebruikt om mensen te verdoven. Er zou ook zijn geschoten op journalisten.

De afgelopen weken braken vaker rellen uit rond de moskee. In de afgelopen week werden er ook voor het eerst dit jaar raketten afgevuurd vanuit Gaza. Alle raketten werden vooralsnog onderschept door het Israëlische luchtafweersysteem. Israël voerde als reactie luchtaanvallen uit op de Gazastrook.

Lees ook: Opnieuw gewonden bij rellen op Tempelberg in Jeruzalem

Hamas, dat de dienst uitmaakt in Gaza, had al gewaarschuwd dat elk incident bij de al-Aqsa-moskee in Oost-Jeruzalem overschrijding van een „rode lijn” zou betekenen. De islamitische verzetsbeweging beschuldigde Israël ervan aanvallen op gelovigen te tolereren.

De Israëlische premier Naftali Bennett zei daarop dat Hamas bezig is met een lastercampagne. „Dat is de waarheid. Israël doet er alles aan zodat we veilig kunnen genieten van onze feestdagen, joden, moslims en christenen.”

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & Nieuwsapp. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word abonnee

Gerelateerde berichten

Ander Nieuws