ACM: energiemarkt instabiel, maar geen gevaar voor faillissementen

 © ANP

ANP

De energiemarkt blijft naar verwachting instabiel door de sterk gestegen prijzen voor gas en elektriciteit maar energieleveranciers lopen voor zover bekend geen acute risico’s om failliet te gaan.

Dat meldt de Autoriteit Consument & Markt (ACM) op basis van gesprekken met energieleveranciers. De bedrijven waarschuwen wel voor een domino-effect als een van de grote leveranciers niet meer aan de leveringsplicht kan voldoen of als er door de oorlog in Oekraïne geen Russisch gas meer wordt geleverd.

De ACM zegt de situatie van de energieleveranciers in de gaten te houden om tijdig risico’s en problemen in kaart te brengen. Ook wil de waakhond voor het nieuwe stookseizoen op 1 oktober begint, extra eisen stellen aan leveranciers om te zorgen dat ze plotselinge inkoopprijsstijgingen op de energiemarkt aankunnen. Dat moeten ze doen door onder meer hun bedrijfsplan beter te onderbouwen en aan te tonen dat ze risico’s goed kunnen inschatten.

Lees ook: Kunnen we wel zonder Russisch gas?

Vorige week besloot het kabinet om voor het einde van het jaar van Russisch gas af te willen. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat heeft maatregelen aangekondigd zodat er deze winter voldoende gas is, onder meer door opslagen voor gas onder de grond zo veel mogelijk te laten vullen.

Overschotten

De ACM signaleert dat de sterk wisselende energieprijzen het leveranciers moeilijk maken de inkoopprijzen voor langere tijd vast te leggen. Langer vastleggen kan daarnaast meer risico’s geven als de gasprijs ineens daalt, want dan moeten overschotten tegen een lagere prijs worden verkocht. Daarom kiezen leveranciers volgens de toezichthouder steeds vaker voor inkoopprijzen voor kortere periodes en willen ze alleen nog nieuwe energiecontracten aanbieden als het tarief tussentijds aangepast kan worden. Sommige energiebedrijven nemen zelfs bijna geen nieuwe klanten aan.

Consumenten moeten wel altijd een energiecontract kunnen afsluiten, aldus de waakhond. Daar bestaat een zogeheten modelcontract voor, dat bij alle leveranciers dezelfde voorwaarden heeft. De ACM zegt regelmatig klachten en vragen te krijgen over deze modelcontracten en bedrijven hierop aan te spreken als dat nodig is.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & Nieuwsapp. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word abonnee

Gerelateerde berichten

Ander Nieuws