Scheepsbouwbedrijven in Keyport regio Maasgouw op zoek naar jong talent

Afbeelding: Getty Images

De gemeente Maasgouw kent diverse ondernemers die actief zijn in de maritieme industrie. Om de jeugd te interesseren voor een toekomst in de scheepsbouw heeft de gemeente samen met het MakeTech Platform een pilot bedacht.

Netwerkorganisatie Keyport bracht de ondernemers in contact met het regionale techniekatelier SparkTechLab in Weert voor kinderen uit het voortgezet onderwijs. In het Spark Tech Lab kunnen de leerlingen de complete productielijn of een deel hiervan doorlopen: van bedenken en ontwerpen tot bouwen en testen.

Creativiteit

Naar aanleiding van dit contact brachten jongeren uit de regio een bezoek aan drie bedrijven in Maasgouw: Linssen Yachts, Tinnemans Floating Solutions en Vissers & van Dijk. Vervolgens bouwden ze in teams op het SparkTechLab aan een zelfbedacht ontwerp voor een drijvend vlot. ,,Dit gaat over creativiteit, samenwerken en techniek. Leuk om te zien hoe ze aan de slag zijn gegaan met wat ze tijdens de bedrijfsbezoeken hebben ervaren,” vindt Marcel van Dijk van Vissers & Van Dijk. ,,Door de kinderen naast een gastles op school en een rondleiding op het bedrijf een gerichte opdracht te laten uitwerken, blijft die eerste ervaring met techniek veel beter hangen. Bovendien is het aanleiding voor een goed gesprek aan de keukentafel thuis,” hoopt Mirjam Tinnemans van Tinnemans Floating Solutions.

Het MakeTech Platform en Keyport hopen dat meer jongeren in de toekomst kiezen voor techniek. Volgens Ed Houben van Linssen Yachts moeten we af van de tendens dat leerlingen na de lagere school bijna allemaal kiezen voor een theoretische opleiding. ,,In de techniek zijn zoveel creatieve beroepen en mooie banen te vinden zijn. Dát zaadje moeten we planten. Bij kinderen van groep 7 en 8, én hun ouders.”

Door Redactie WijLimburg Rob Buchholz

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & Nieuwsapp. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word abonnee