Justitie zet van Lienden uit eigen stichting Hulptroepen Alliantie: curator moet miljoenen mondkapjesdeal terughalen

Het Openbaar Ministerie heeft Sywert van Lienden en zijn twee zakenpartners donderdag uit hun eigen mondkapjes-stichting laten zetten. © ANP / Robin Utrecht ROBIN UTRECHT

Het Openbaar Ministerie heeft Sywert van Lienden en zijn twee zakenpartners donderdag uit hun eigen mondkapjes-stichting laten zetten. De nieuw benoemde bestuurder, een curator, krijgt nu als opdracht de miljoenen die de drie aan de mondkapjesdeal met de overheid verdienden weer terug te halen.

Bart Mos

Dit meldt Otto van der Bijl, officier van justitie bij het Functioneel Parket, een onderdeel van het OM dat zich bezighoudt met de bestrijding van grootschalige fraude maar daarnaast ook toezicht houdt op stichtingen.

De Amsterdamse rechtbank stemde donderdag in met het verzoek van het OM en schorste de drie bestuurders van de Stichting Hulptroepen Alliantie met onmiddellijke ingang. Tot de schorsing werd besloten na een geheime civiele procedure.

Lees ook: Van Lienden verdiende óók aan order voor ministerie Justitie en Veiligheid

Het verzoek werd geheim gehouden om te voorkomen dat het zittende bestuur, Van Lienden, Bernd Damme en Camille van Gestel, hangende het schorsingsverzoek stukken of geld zouden wegmaken. Op dit moment loopt een nieuwe procedure om de geschorste drie definitief te laten ontslaan als bestuurder. Daarnaast krijgt het nieuwe bestuur van de stichting opdracht te onderzoeken of de drie aansprakelijk gesteld kunnen worden voor de miljoenenschade, aangezien de leveringen van mondkapjes aan de overheid via de stichting werden binnengehaald en vervolgens werden afgerekend via hun eigen vennootschap.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & Nieuwsapp. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word abonnee

Gerelateerde berichten

Ander Nieuws