Pandemie nieuw coronavirus even reëel als nieuwe griep

Afbeelding: ANP / ANP

Het zou goed kunnen dat een volgende pandemie opnieuw veroorzaakt wordt door een nog onbekend coronavirus, maar ook een nieuwe grieppandemie is volgens experts kansrijk. Een uitbraak van een gevaarlijk, voor de meeste mensen nog onbekend ‘paramyxovirus’ ligt eveneens op de loer.

Dit blijkt uit een informele peiling door de Volkskrant onder tientallen Nederlandse virologen, epidemiologen en infectiologen, van wie de meeste de afgelopen jaren nauw betrokken waren bij de bestrijding van de coronacrisis.

In Europa, maar ook wereldwijd, werkt men momenteel aan diverse detectiesystemen om eventuele nieuwkomers vroeg op het spoor te komen. Hoewel het nog jaren of decennia kan duren voordat een volgend pandemisch virus zich aandient, hoopt men probleemvirussen al op te sporen voordat ze op de mens overspringen, zodat men ze de kop kan indrukken of tijdig vaccins kan maken.

Door Redactie

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & Nieuwsapp. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word abonnee