Boos Sunweb wil schade door drukte bij Schiphol claimen: ‘Nooit eerder zo’n wanprestatie’

Afbeelding: ANP

Reisorganisator Sunweb kijkt met een juridisch team naar de mogelijkheden om de opgelopen schade door de drukte op Schiphol te kunnen claimen bij de luchthaven.

Volgens een woordvoerster kunnen de gemaakte kosten in de miljoenen euro’s gaan lopen. De reisorganisatie spreekt van een unieke situatie. „Het is niet eerder gebeurd dat Schiphol zo’n wanprestatie leverde.”

Het vliegveld heeft luchtvaartmaatschappijen gevraagd dit weekend boekingen te annuleren en voor komende week geen nieuwe boekingen aan te nemen vanwege de verwachte drukte. Sunweb heeft zelf geen vluchten die dit weekend vertrekken vanaf Schiphol. Klanten van de reisorganisatie vliegen met luchtvaartmaatschappijen Transavia en Vueling. „Transavia heeft gezegd geen vluchten te annuleren en voorlopig zijn vluchten van onze reizigers niet geannuleerd.”

Lees ook: KLM schrapt tientallen vluchten vanwege drukte

Toch vreest de woordvoerster ervoor dat dat wel gaat gebeuren, of dat vliegtuigen anders „met grote vertraging” vertrekken. Sunweb zegt reizigers vanwege de onduidelijkheid nauwelijks te kunnen informeren. „We kunnen wel het callcenter opschalen en dat hebben we natuurlijk gedaan. We raden reizigers zeker aan gewoon naar de luchthaven te gaan en daar drie uur van tevoren te zijn.”

Corendon

Reisorganisatie Corendon laat twee vakantievluchten dit weekend vanaf het vliegveld van Rotterdam vertrekken, in plaats van vanaf Schiphol. Dit gebeurt vanwege de verwachte drukte op de grootste luchthaven van Nederland. Het gaat om een vlucht op zaterdag en een op zondag, allebei naar Turkije. Voor nu lijkt het bij deze verplaatsingen te blijven, zegt een woordvoerster. Corendon heeft dit weekend ongeveer veertig vluchten die vanaf Schiphol vertrekken.

TUI

Reisorganisator TUI blijft bij het eerdere standpunt geen vluchten te annuleren. „De meivakantie is bij uitstek een gezinsvakantie. Die reizigers willen we niet teleurstellen”, aldus een woordvoerster. Wel zegt TUI steeds in gesprek te zijn over oplossingen. Wat die mogelijk kunnen zijn, kon de zegsvrouw nog niet zeggen. „We zitten er bovenop. Wat we kunnen doen, doen we.”

easyJet

Budgetluchtvaartmaatschappij easyJet gaat ondanks de verwachte drukte op Schiphol de komende tijd niets aan zijn vluchtschema op de luchthaven wijzigen. Het verplaatsen en annuleren van vluchten, waar Schiphol om had gevraagd voor dit weekend, is geen optie voor de prijsvechter. Ook het stopzetten van boekingen voor de komende week, wat Schiphol graag had gezien, wil easyJet niet. Wel is er overleg met Schiphol over te nemen maatregelen, zoals het beter verdelen van reizigers op drukke momenten. Ook wordt handbagage ingecheckt om drukte later op de luchthaven bij de beveiliging te voorkomen. De komende week zegt easyJet ongeveer 28 vluchten per dag te hebben vanaf Schiphol.

Door ANP

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & Nieuwsapp. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word abonnee