Stuw bij Roermond is weer helemaal hersteld en operationeel

Afbeelding: John Peters

De stuw Roermond is weer helemaal hersteld en sinds vrijdag volledig inzetbaar.

De stuw moest worden gerepareerd nadat tijdens een duikinspectie in januari scheuren waren ontdekt. Inmiddels is ook het laatste laswerk afgerond en zijn de laatste brugdelen erop geplaatst, meldt Rijkswaterstaat vrijdag.

De scheuren werden gevonden in de jukken. Daarin zitten meerdere beweegbare schuiven die meer of minder water doorlaten. Het bezwijken van een juk zou leiden tot een daling van de waterstand, waardoor woonboten scheef komen te liggen en de scheepvaart wordt gestremd. Deze jukken zijn inmiddels tijdelijk verstevigd met een constructie van buizen. Onder water is er gelast aan de jukken.

Lees ook: Monnikenwerk vereist voor aanleggen noodverband stuw Roermond

Tijdens de werkzaamheden moest de brug over de stuw worden verwijderd. Die brug is er voor de kraan die schuiven in de stuw bij hoogwater kan verwijderen zodat het water sneller weg kan stromen. Ook die brug is inmiddels weer teruggelegd.

De honderd jaar oude stuw bij Roermond is een rijksmonument. De nu uitgevoerde reparaties zijn tijdelijk. Volgend jaar is nog één keer groot onderhoud gepland, maar voor 2035 staat vervanging van de kwetsbare stuw op de agenda.

Door Redactie

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & Nieuwsapp. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word abonnee
Roermond

Gemeenteberichten