Xavier Köhlen komt nipt tekort in wereldtitel gevecht tegen Balázs Bácskai

Xavier Köhlen. 

Xavier Köhlen. © Archieffoto Bas Quaedvlieg

Xavier Köhlen, kon in Boedapest boks geschiedenis schrijven door de IBO Intercontinental-wereldtitel in super weltergewicht te veroveren. Dat lukte net niet.

Ton Reijnaerts

Köhlen (29) viervoudig Nederlands amateurkampioen en tot gisteren ongeslagen als profbokser (elf overwinningen) ging vol voor zijn eerste grote internationale kans in het profboksen. In een heerlijk gevecht met brullende Hongaarse hardcore fans op de tribune imponeerde hij bij vlagen de torenhoge favoriet Balázs Bácskai (34) en bracht het publiek op de banken.

Lees ook: IBO-titelgevecht voor Xavier Köhlen; Limburgse bokser treft in Boedapest de nog ongeslagen Hongaar Balázs Bácskai

In ronde drie zeven en in de slotronde, waar hij all-in ging, bracht Köhlen de tot dusver zwaarste tegenstander in zijn bokloopbaan aan het wankelen. Maar ook de ervaren thuisfavoriet Balázs Bácskai liet zich in de knalpartij niet onbetuigd. Zo moest Kohlen na een leverstoot in de achtste ronde even naar zijn tweede adem zoeken. In de slotfase moest Xavier Köhlen steeds nadrukkelijker risico nemen omdat hij wist dat hij gelet op de ogenschijnlijk gelijke puntenstand de thuisfavoriet op KO moest kloppen. Balázs Bácskai, die in tegenstelling tot Köhlen als fullprof leeft en traint, had echter de meeste conditionele reserves.

Xavier Köhlen kon na de puntennederlaag en zijn eerste verlies als profbokser desondanks met opgeheven hoofd de ring verlaten. “Ik heb het maximale eruit gehaald” oordeelde Köhlen. “Jammer dat mijn stoten op het kinnetje net niet zuiver of hard genoeg waren om hem onderuit te halen. Maar ik ben desondanks niet ontevreden. Ik heb laten zien wat ik waard ben.” Trainer-coach Patrick Driessen sloot zich daarbij aan. “Xavier heeft een toppartij gebokst. We hebben hier in Hongarije echt ons visitekaartje afgegeven.”

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & Nieuwsapp. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word abonnee

Gerelateerde berichten

Ander Nieuws