Israël woest over ‘onvergeeflijke’ nazi-uitspraken Russische minister Lavrov

 © ANP / EPA

Israël heeft woedend gereageerd op de opmerkingen van de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov dat joden de „grootste antisemieten” zijn en dat Adolf Hitler net als de Oekraïense president Volodimir Zelenski „ook joods bloed had.”

RedactieBron: ANP

Minister van Buitenlandse Zaken Yair Lapid noemt de uitspraken „schandelijk, onvergeeflijk en een vreselijke historische fout”. De Russische ambassadeur in Israël is ontboden om tekst en uitleg te geven.

Lavrov zei zondag tegen Italiaanse media dat het feit dat Zelenski joods is, niet betekent dat Oekraïne vrij is van nazistische elementen, eraan toevoegend dat nazileider Hitler ook joods bloed zou hebben gehad. „Joden hebben niet zichzelf vermoord tijdens de Holocaust”, aldus Lapid. „Het laagste niveau van racisme tegen joden is om joden zelf van antisemitisme te betichten.”

‘Haat’

Premier Naftali Bennett toonde zich zeer ontstemd over Lavrovs uitlatingen. „Zijn woorden zijn onwaar en zijn bedoelingen verkeerd”, twitterde hij. Het gebruik van de Holocaust als politiek instrument moet volgens hem onmiddellijk stoppen. Israël heeft relatief goede banden met Moskou. Bennett was in maart de eerste regeringsleider die het Kremlin bezocht sinds Rusland 24 februari Oekraïne was binnengevallen.

Volgens de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmitro Koeleba zijn de uitspraken beledigend voor Zelenski, Oekraïne, Israël en het Joodse volk. Hij zegt dat Lavrov het „diepgewortelde antisemitisme van de Russische elites” verborgen houdt. Diens uitlatingen tonen aan dat het Rusland van vandaag vol met haat zit jegens andere naties, aldus Koeleba op Twitter.

Lees ook: Boycot van Russische olie jaagt inflatie nog verder op

Rusland zei eerder dat een van de doelen van de „speciale militaire operatie” in Oekraïne is om het buurland te „denazificeren”. Lavrov beschuldigde in het interview de Verenigde Staten en Canada van het trainen van „neo-naziafdelingen” die deel uitmaken van het Oekraïense leger. Hij leek vooral te verwijzen naar het Azov-regiment, een deel van het leger dat standhoudt in de Azovstal-fabriek in Marioepol en in het verleden is geassocieerd met extreemrechts.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & Nieuwsapp. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word abonnee

Gerelateerde berichten

Ander Nieuws