NCTV waarschuwde jaren voor ‘polariserende’ politieke partijen

Toenmalig minister Ferd Grapperhaus. © ANP SEM VAN DER WAL

RedactieBron: ANP

Nationaal terrorismecoördinator NCTV heeft de afgelopen jaren in het geheim gerapporteerd over polariserende politieke partijen. In vertrouwelijke berichten aan gemeenten, politie, ministeries en buitenlandse inlichtingendiensten wordt Denk een spreekbuis voor moslimfundamentalisme genoemd. De PVV draagt volgens de NCTV bij aan radicalisering. Dat blijkt uit 159 interne berichten die zijn vrijgegeven na een Wob-verzoek van NRC.

Nooit onderwerp

Toenmalig minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid, CDA) verzekerde Tweede Kamerleden vorig jaar nog dat zij nooit onderwerp zijn geweest van NCTV-rapportages. De coördinator zou politici op sociale media slechts volgen om de dreiging jegens hen in te schatten. Dit volgen heeft helemaal niets te maken met wat die politicus zelf doet of vindt maar gebeurt enkel voor de eigen veiligheid, zei Grapperhaus in de Kamer.

Uit de vrijgegeven stukken blijkt nu dat de NCTV online informatie over politici wel degelijk gebruikte voor analyses over politieke partijen.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & Nieuwsapp. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word abonnee

Gerelateerde berichten

Ander Nieuws