Rusland: Israël steunt neonazistische regering in Kiev

 © ANP / AFP

Rusland beschuldigt Israël van steun aan „het neonaziregime in Kiev”, een dag nadat de Israëlische regering woedend had gereageerd op de uitspraak van de Russische buitenlandminister Sergej Lavrov dat Adolf Hitler ook joods bloed zou hebben.

RedactieBron: ANP

De bewindsman zei ook dat joden de „grootste antisemieten” zijn. Lavrovs ministerie deed er nog een schepje bovenop door Israël te beschuldigen van samenwerking met neonazi’s. „De geschiedenis kent helaas tragische voorbeelden van samenwerking tussen joden en nazi’s.”

Premier Naftali Bennett en buitenlandminister Yair Lapid reageerden woest op Lavrov. De laatste noemde zijn uitspraken „schandelijk, onvergeeflijk en een vreselijke historische fout”. De Russische ambassadeur in Israël werd ontboden om uitleg te geven. De Oekraïense president Volodimir Zelenski, die zelf een joodse achtergrond heeft, zei dat Rusland kennelijk totaal geen lering heeft getrokken uit de Tweede Wereldoorlog.

Lees ook: Israël woest over ‘onvergeeflijke’ nazi-uitspraken Russische minister Lavrov

Israël heeft relatief goede banden met Moskou en heeft eerder aangeboden te bemiddelen in het conflict met Oekraïne. Het heeft geen sancties ingesteld tegen Rusland, maar wel aangekondigd helmen en kogelwerende vesten te leveren aan Oekraïne, dat had gevraagd om wapens.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & Nieuwsapp. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word abonnee

Gerelateerde berichten

Ander Nieuws