Alles wordt duurder, maar de Moederdagbloemen niet

Tom Ebus van Nizza Bloembinders in Venlo. © Lé Giesen

Venlo / Sittard -

Veel moeders worden zondag weer verwend met een fraaie bos bloemen. Aan de prijs voor een Moederdagboeket kan het in elk geval niet liggen. Want waar zo ongeveer alles steeds duurder wordt, geldt dat niet voor de bloemen. „We zitten weer op het niveau van voor corona.”

Monique Evers

De stappenteller van directeur Cees Hoekstra van Veiling Rhein-Maas vlak over de Duitse grens in Herongen geeft deze woensdagochtend al 19,5 kilometer aan. Met een dagomzet van meer dan drie miljoen euro is het vandaag topdrukte. Moederdag én personeelsgebrek maken dat ook de directeur gewoon op de vloer staat en de gekochte bloemen voor de kopers klaar zet. „Ik vind het belangrijk om in deze drukke week gewoon mee aan te pakken. Wacht even, er komt net een kar met bloemen langs.”

Prachtig

Sinds half zes deze ochtend is Hoekstra in touw. „Met bloemen die weer net zo prachtig zijn als altijd”, is het eerste dat hij graag kwijt wil. Veel Limburgse bloemisten kopen hun producten op deze veiling. Zijn de bloemen dit jaar duurder door de hoge gasprijzen waar de kwekers mee geconfronteerd worden? „Nee hoor, de prijs wordt bepaald door vraag en aanbod. De afgelopen twee jaar waren de prijzen hoog, omdat iedereen bloemen wilde hebben. Mensen konden vanwege corona niet op vakantie, de winkels en horeca waren dicht. Er werd dus veel uitgegeven aan bloemen en planten.” Volgens Hoekstra ligt de prijs van de bloemen dit jaar weer op het niveau van voor corona.

Luxer

Tom Ebus van Nizza Bloembinders in Venlo is één van de klanten van de Duitse veiling. Vrijdagochtend om zes uur koopt hij zijn laatste bloemen voor Moederdag. Ook hij denkt dat de prijzen voor de bloemen wel mee zullen vallen. „In coronatijd waren ze inderdaad duur. Maar vanmorgen op de veiling vond ik de prijzen goed te doen. Ze waren redelijk normaal.”

Dus staat vrijdagochtend om negen uur zijn zaak vol met verse Moederdagbloemen. Ebus: „Dan maken we boeketten tot alles verkocht is. Wij zitten in het wat luxere segment, dus een boeket kost al snel tussen de 25 en 40 euro. Maar dan heb je ook echt een prachtige bos. Vooral gekocht door mannen hè. Die doen vaak niet zo moeilijk als het iets duurder is”, zegt hij lachend. Volgens Ebus is het de kunst om een mooie bos voor een mooie prijs te maken. „Maak ik hem te duur, dan koopt niemand meer en als die te goedkoop is, kan ik er niet van leven.”

85 procent van de Nederlanders viert Moederdag

Kinderen (93 procent) vinden het leuker om Moederdag te vieren dan de vaders of dan de moeders zelf (beide 81 procent). Bijna alle kinderen proberen hun moeder écht te verrassen op Moederdag.

Dit jaar viert 85 procent van de Nederlanders Moederdag, zo blijkt verder uit het onderzoek dat Amazon liet uitvoeren door DirectResearch.

Wat geven kinderen nou het liefst aan hun moeder? Het ontbijt op bed wint het van het knutselwerkje, terwijl moeders in Nederland zelf nou juist het liefst een knutselwerkje krijgen van hun kroost.

Kinderen kopen het liefst bloemen, beautyproducten en chocolade voor hun moeder. 57 procent van de vaders zegt ook graag een cadeau te geven, waarbij bloemen op de eerste plaats staan, gevolgd door beautyproducten.

Oekraïne

Ton Hendriks heeft achttien bloemenzaken, Hendriks Eigentijds Thuis, in Zuid-Limburg. Volgens hem zou de prijs voor een bosje bloemen wel eens 10 tot 20 procent goedkoper kunnen uitvallen dan vorig jaar. „Ja, goedkoper dus. Ondanks de hoge energieprijzen.” Dat heeft volgens Hendriks ook te maken met de oorlog in Oekraïne. Vanuit de veiling in Aalsmeer gingen altijd veel bloemen die kant op, maar dat land heeft nu niet echt veel behoefte aan bloemen. Ook de export naar Rusland en Wit-Rusland ligt nagenoeg stil. „De markt stort niet meteen in, maar op de veiling is het aanbod nu een stuk groter geworden en dat drukt wel de prijs.”

Nederlanders geven gemiddeld 25 tot 30 euro uit voor een Moederdagboeket, zegt Bram Rijkers van de Koninklijke Vereniging Bloemist Winkeliers. Op andere momenten ligt die prijs tussen de 17,50 en 22,50 euro. „Nederlanders kopen voor Moederdag vooral kleurrijke bossen met ranonkels en pioenrozen. Ook de plukboeketten, een soort veldboeketten, zijn nog steeds populair.”

Veilingklok

Op de bloemenveiling Royal Flora Holland in Aalsmeer worden dagelijks twintig miljoen bloemen geveild. Elke ochtend vanaf half zes slaan de kopers via de veilingklok hun slag. De prijzen fluctueren enorm, zegt woordvoerder Michel van Schie. Veel grote winkelbedrijven, zoals Albert Heijn, kopen vaak rechtstreeks bij de kweker. „Maar tegen die trend in zagen we deze week meer klokverkopen. Dat zou kunnen betekenen dat de prijzen iets naar beneden gaan”, zegt Van Schie.

Benzine

Vorig jaar haalde Royal Flora Holland een recordomzet van 5,6 miljard. „Mensen zaten in coronatijd veel thuis, konden hun geld niet aan veel andere dingen uitgeven en kochten dus sneller een mooie bos bloemen.” Dat record zal dit jaar niet gehaald worden, verwachten ze in Aalsmeer. Van Schie: ,,Alles is dit jaar flink duurder geworden. En als je net voor tachtig euro benzine hebt getankt, dan is het de vraag of je nog een flinke bos bloemen gaat kopen. Alhoewel, voor tien euro heb voor je moeder al een heel mooie bos tulpen.”

Gerelateerde berichten

Ander Nieuws