Nederlandse ratten en muizen resistenter tegen gif

 © Getty Images

In steeds meer delen van het land worden ratten en muizen resistenter voor giftige bestrijdingsmiddelen.

Redactie

Dat blijkt uit onderzoek van de Stichting Kennis- en Adviescentrum Dierplagen (KAD) en de Wageningen Universiteit, dat werd uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

In het onderzoek werden ruim 2000 knaagdieren onderzocht, de meeste daarvan waren bruine ratten en huismuizen. Van deze laatste groep bleek 38 procent resistent tegen gif, van de onderzochte bruine ratten was 17 procent minder gevoelig voor giftige bestrijdingsmiddelen.

Deze cijfers zijn landelijke gemiddelden. Op regionaal niveau zien de onderzoekers verschillen. In sommige regio’s werden enkel resistente ratten gevonden, in andere regio’s helemaal geen. Hetzelfde geldt voor onderzochte muizen.

Bestrijden

Het gevolg van de resistentie is dat de knaagdieren minder effectief te bestrijden zijn. Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat Vivianne Heijnen stuurde het rapport deze week naar de Kamer en benadrukt het belang van monitoring, preventie en bestrijding zonder chemische middelen.

Per januari 2023 worden de regels aangescherpt, en mogen alleen nog gecertificeerde bedrijven chemische middelen gebruiken bij de bestrijding van ratten en muizen.

Gerelateerde berichten

Ander Nieuws