Nederlands carillon in VS begint nieuw leven aan de hand van Frank Steijns en André Rieu

Frank Steijns.  Afbeelding: Peter Schols

In Washington wordt donderdag het Nederlandse carillon officieel opnieuw ingewijd. Nederland schonk dit begin jaren vijftig aan de Verenigde Staten, als dank voor de bijdrage aan de bevrijding van Nederland van de nazibezetter en aan het herstel daarna.

Het instrument, dat te vinden is bij Arlington National Cemetery, is recent gerestaureerd, verbeterd en uitgebreid. De Amerikaanse beiaardier Edward M. Nassor en zijn Limburgse collega Frank Steijns bespelen het deze 5e mei tijdens een speciaal ‘bevrijdingsconcert’ en ook dirigent en violist André Rieu komt er aan te pas. De plechtigheid krijgt tevens een Oekraïens tintje.

Het evenement omvat een speciaal opgenomen optreden van Rieu en zijn Johann Strauss Orkest. Ook sopraan Madieke Marjon Schoots is te horen. Genoemde beiaardiers, van wie de Maastrichtenaar ook violist is bij Rieu, worden ter plekke begeleid door een kwintet van het koperensemble Washington Symphonic Brass. Oksana Markarova, de Oekraïense ambassadeur in de Verenigde Staten, zal een ‘vrijheidsrede’ houden.

Lees ook: Met dank aan Motörhead: beiaardier Frank Steijns speelt op 5 mei op de nationale begraafplaats in Washington

Met het broodnodige herstel van het roestige carillon werd in oktober 2019 begonnen. Vanaf het begin viel het geluid ook vies tegen: niet alle klanken waren even goed op elkaar afgestemd door de los van elkaar werkende makers. De toren werd gerestaureerd en de vijftig klokken werden naar Nederland gestuurd om in een klokkengieterij in Asten te worden afgestemd en opgeknapt. Ook zijn er drie nieuwe klokken gegoten en toegevoegd. Die zijn vernoemd naar de vroegere minister van Buitenlandse Zaken George Marshall en naar strijders van de mensenrechten Martin Luther King en Eleanor Roosevelt.

Door Redactie

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & Nieuwsapp. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word abonnee